Pao dogovor: Koalicija ZBCG dobila važna ambasadorska mesta, evo u kojim prestonicama će voditi diplomatske misije!

05.02.2024

13:23

0

Imena koja su predložena, treba da prođu bezbednosne procene, Vladu, nadležni skupštinski Odbor, pa saglasnost predsednika države Jakova Milatovića

Pao dogovor: Koalicija ZBCG dobila važna ambasadorska mesta, evo u kojim prestonicama će voditi diplomatske misije!
Milan Knežević - Copyright ATAImages/Milan Maričić

Koalicija Za budućnost Crne Gore dogovorila je na kojim adresama će njeni predstavnici biti ambasadori, potvrdio je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

- Bilo je razgovora s premijerom Spajićem u okviru parlamentarne većine i dogovorili smo se kome šta pripada u okviru ovih političkih kvota, a tiče se političkih subjekata koji čine parlamentarnu većinu. Našoj koaliciji pripala su mesta u Srbiji, Rusiji, Grčkoj i Kini - rekao je Knežević za podgoričke Vijesti.

Unutar koalicije, Novoj srpskoj demokratiji su pripale diplomatske pozicije u Beogradu, Atini i Pekingu.

- Mislim, potpuno je prirodno da DNP-u pripadne pozicija u Moskvi, šalim se, naravno, ali to je bio dogovor unutar koalicije i DNP-u pripala je ambasadorska funkcija u Moskvi. Delegirali smo ime, ali o imenima ne želim da govorim pre nego to bude potpuno izvesno - kaže Knežević. 

Imena koja su predložena, treba da prođu bezbednosne procene, Vladu, nadležni skupštinski Odbor, pa saglasnost predsednika države Jakova Milatovića.

Milatović je ranije rekao da je Vlada i pored upornosti i inicijativa njegovog Kabineta, ignorisala potrebu da se uspostavi dijalog o spoljnoj politici, a posebno o popunjavanju crnogorske diplomatske mreže. 

R.R./ATAImages
 

Ministar spoljnih poslova Filip Ivanović potom je najavio da se do kraja januara može očekivati određeni broj predloga za ambasadorske pozicije

- Što političkih imenovanja, što karijernih diplomata za određene destinacije, gde imamo misije. S tim što, kao što sam više puta rekao, ta procedura je interna i javnost o tome neće biti obaveštena do dobijanja agremana - rekao je Ivanović 18. januara.

Prema Zakonu, najviše 30 odsto ambasadora može biti imenovano politički, pa je već dogovoreno da partije delegiraju 12 imena. Pokret Evropa sad predložiće, između ostalog, ambasadora u SAD-u, a Demokrate u Sloveniji. 

Skoro 80 posto diplomatskih misija bez šefova ?!

Knežević veruje da se na imenovanja neće dugo čekati.

- Što se tiče našeg dela obaveza mi smo ih završili, što se tiče obaveza koje treba da obavi Vlada i predsednik države, očekujem da to bude u najkraćem mogućem roku, jer koliko sam shvatio imamo ozbiljan problem sa funkcionisanjem naših ambasada, da bukvalno ne znam da li negde imamo više ambasadora, osim u Briselu - kaže Knežević.

Osim u Briselu, što se tiče Evropske unije, Crna Gora ima ambasadore još u Grčkoj, Italiji i Francukoj, dok je u 23 zemlje bez ambasadora. Ukupno, Crna Gora nema ambasadore u više od 75 odsto ambasada, ali ni šefove misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujoku i NATO u Briselu. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike