Tunel misterija: Zašto je lista nestalih iz Višeg suda u Podgorici i dalje tajna? (FOTO)

06.03.2024

11:31

0

Ni pola godine od otkrivanja tunela do Višeg suda, nema spiska nestalih stvari

Tunel misterija: Zašto je lista nestalih iz Višeg suda u Podgorici i dalje tajna? (FOTO)
Iskopan tunel do depoa Višeg sudu u Podgorici - Copyright Profimedia

Iako je od otkrivanja tunela koji povezuje depo Višeg suda sa stambenom zgradom prošlo skoro pola godine, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici obavestilo je Sudski savet i Vrhovni sud da spisak predmeta koji su nestali iz depoa još uvek nije dostavljen.

Informacija dolazi uprkos višestrukim urgencijama koje su iz tužilaštva upućene sudu, uz najave da će izveštaj o popisu biti dostavljen do kraja januara.

Otkriće tunela

Tunel, koji povezuje depo suda sa stambenom zgradom, otkriven je početkom septembra prošle godine. Stan iz kog je kopano prema zgradi Višeg suda iznajmljen je dva meseca pre otkrivanja tunela. Boris Savić, predsednik Višeg suda, na konferenciji za medije 12. septembra, izjavio je da iz depoa "gotovo ništa ne nedostaje".

Međutim, mesec dana kasnije, pojavile su se informacije o nestanku dva pištolja u vezi sa slučajem optuženih za planiranje ubistava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Kasnije se pojavila vest da su nestale i druge stvari, uključujući više pušaka i pištolja, neki telefoni i potencijalno neka dokumentacija. Postoje spekulacije i o nestanku 900 kilograma kokaina, što sud demantuje.

 

Učesnici u kopanju tunela i pravni epilog

Dosadašnja istraga otkrila je učešće državljana Srbije Vladimira Erića, Veljka Markovića (32), Milana Markovića (53) i Dejana Jovanovića (30) u kopanju tunela.

 

Osumnjičeni za umešanost u obijanje depoa, Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, svi iz Crne Gore, pušteni su na slobodu 13. januara ove godine nakon odluke Vrhovnog suda Crne Gore kojom je odbijen predlog tužilaštva za produženje pritvora. Erić je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj, a Crna Gora je zatražila njegovo izručenje. Nalogodavci, finansijeri i motivi za kopanje tunela još uvek nisu poznati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike