"Pao" i poslednji Katnićev lažni svedok u tzv. državnom udaru: Paja Velimirović priznao da je pod pretnjom sve izmislio!

05.03.2024

18:29

0

U Podgorici i dalje traje suđenje za takozvani državni udar, navodno planiran 2016. na dan parlamentarnih izbora, a za koji su optuženi čelnici tadašnjeg Demokratskog fronta i penzionisani general srpske žandarmerije Dikić

"Pao" i poslednji Katnićev lažni svedok u tzv. državnom udaru: Paja Velimirović priznao da je pod pretnjom sve izmislio!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svedok saradnik u slučaju poznatom kao "državni udar“ Mirko Paja Velimirović optužio je bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamenika Sašu Čađenovića da najdirektnije stoje iza montaže tog sudskog procesa, te da su ga primorali zajedno sa tajnom policijom da lažno svedoči kako bi optužio lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, ali i generala srpske policije u penziji Bratislava Dikića.

Kako je rekao Velimirović, Dikiću je trebalo da se podmetne oružje koje je navodno bilo namenjeno učesnicima protesta na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine.

- Ne postoji, niti je postojalo nikakvo oružje koje je bačeno u jezero Gazivode. Ne postoji ni Fadilj od koga sam kupio to oružje, kako sam pod ucenom to lažno tvrdio na suđenju. I oružje i Fadilja izmislio je Milivoje Katnić. Od njega je sve i počelo. Iza svega on stoji. Prisiljen sam bio da lažno svedočim. Stavili su mi nož pod grlo. Rekli su mi da će mi bratanca Stefana s kojim sam došao u Podgoricu baciti u Moraču - kazao je Velimirović za portal "In4s".

Izjavio je da su mu pretili, te upozoravali da se "ne igra glavom".

- Psovali su mi srpsku majku, četničku. Govorili mi 'nije ti ovo Srbija, nije ti ovo Ravna gora'. Bio sam ucenjen. Oni koji imaju decu znaju kako je. Znam da ne mogu da se opravdam zbog toga, ali želim da olakšam greh i koliko je moguće da se izvinim ljudima koji su zbog mog prisilnog lažnog svedočenja mnogo propatili. Moj život je pakao - kazao je Velimirović i izrazio spremnost da sve što zna o montaži "državnog udara" od strane Katnića ispriča detaljno nadležnim organima. 

Velimirović je u opširnom intervjuu za "In4s" rekao da je shvatio da je upao u zamku Katnića, Čađenovića i svjedoka-saradnika Saše Sinđelića tek kada su mu pripadnici crnogorske tajne policije stavili nož ispod grlo i naterali ga da kod načelnika policije u Podgorici ispriča sve o navodno planiranom protestu na koji dolazi zajedno sa svojim poznanicima iz Loznice i Valjeva.

Sinđelića je, dodaje, poznavao površno, iz tri-četiri ranija susreta. Nije znao da je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva u Hrvatskoj, kojoj je na kraju i isporučen.

U Podgoricu je pre izbora došao, kako je kazao, sa bratancem Stefanom, a pošto ga je prethodno u Zubinom Potoku posetio Saša Sinđelić, koji ga je informisao da će se održati "nekakav skup jer se očekivalo da će Milo Đukanović da pokrade izbore“, i pozvao ga da se uključi u organizaciju protesta sa ljudima koji su mu bliski.

Sinđelić mu je, tvrdi, rekao da treba da "pomognu svojoj braći". Dobio je, kaže, od Sinđelića i broj telefona za čoveka koji je trebalo da mu bude navodni kontakt za smeštaj ljudi iz Srbije i organizaciju protesta. Ispostavilo se kasnije da je to bio čovek iz Katnićeve ekipe. 

Printscreen/Youtube/MediaBro
 

Velimirović ne krije da je zaista prihvatio da ide na skup podrške Srbima u Crnoj Gori, ne sluteći ni trenutka da je u pitanju zamka koju su dogovorili Sinđelić, Katnić i tajna policija. Čak je pozvao svoje prijatelje i ideološki bliske ljude iz Loznice, Šapca i Valjeva da se priključe, čime su i oni upali u zamku. Nakon što je sa nožem ispod grla nateran da prijavi policiji "sve što zna“ i odlaska kod Katnića, nastaje, kaže on, agonija.

U strahu da će mu stradati porodica (ćerke i bratanac), kako mu je zaprećeno, pristaje da bude lažni svedok saradnik (navodni pokajnik).

Apelacioni sud Crne Gore, podsetimo, ukinuo je presudu, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora.

Apelacioni sud je prihvatio žalbe branilaca prvostepeno osuđenih presudom Višeg suda u Podgorici koja je izrečena 9. maja 2019. godine. Postupak je vraćen ponovo Višem sudu, ali kako je naznačeno u presudi, “pred potpuno izmenjenim sudskim većem”.

Među njima su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov koji su bili optuženi da su počinili krivično delo terorizam u pokušaju i osuđeni prvostepeno na 15 i 12 godina zatvora.

Lideri bivšeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić su bili osuđeni na po pet godina zatvora pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije.

Presuda je ukinuta i za optužene srpske državljane: penzionisanog generala žandarmerije Srbije Bratislava Dikića koji je bio osuđen na osam godina zatvora, kao i Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i vozača DF-a Mihaila Čađenovića. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike