Ovako su Baković i Medenica pakovali zatvor ugostitelju: ,, Strpajte ga u zatvor, rovari sa opozicijom! ''

03.01.2024

20:05

0

Vesna Medenica optužena je da je deo kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica. Specijalno državno tužilaštvo tu višečlanu grupu tereti za brojna krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge

Ovako su Baković i Medenica pakovali zatvor ugostitelju: ,, Strpajte ga u zatvor, rovari sa opozicijom! ''
pres UP 07 - Copyright Enis Baković/Printskrin/Foto: Printskrin/FOS media

Nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković, uoči parlamentarnih izbora 2020. godine, tražio je od tadašnje predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da Budvanina Gorana Slovinića hitno pošalju na izdržavanje kazne “jer rovari sa opozicijom”...

To je činio 12. i 18. avgusta te godine, uz jasnu napomenu zbog čega je bitno da Slovnić što pre bude u zatvoru:

- Šta radite? Znam da je vrijeme godišnjih odmora, ali sam htio da vidim šta je sa onom presudom za Slovinića iz Budve. Značilo bi nam da ga maknemo sa ulice prije 30 - piše pomoćnik direktora Uprave policije.

Kako se navodi u prepiskama s telefona Medenice oduzetog nakon njenog hapšenja, ona mu odgovara da je presuda urađena i otpremljena, kao i da će o tome videti sa kolegama iz Kotora, jer oni upućuju na izvršavanje kazne zatvora.

- Nije im stigla u Kotor, barem tako kaže predsjednik Suda. Molim vas da to vidimo. Jer nam ovaj dolje rovari sa opozicijom - piše on. 

Od šefice crnogorskog pravosuđa tada dobija obećanje da će sve poslati sutradan.

Baković i 18. avgusta traži od Medenice da se čuju oko Slovinića...

Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan
 

Tog dana Vijesti su objavile da je Slovinić tražio od budvanske policije da utvrdi ko su osobe sa fantomkama na glavi koje su 16. avgusta, kako tvrdi, naoružane puškama, petnaestak minuta iza ponoći upale na terasu lokala “Korkovado”, bacile ga na kameni pločnik, više puta udarili čizmama, a potom polivali pićem.

Uprava policije tada je tvrdila da su preduzimali planske aktivnosti i da su prema Sloviniću postupali profesionalno.

Četiri meseca pre nego što je Baković tražio od Medenice da Slovinića “sklone” u spuški zatvor, taj Budvanin je odlukom Apelacionog suda osuđen na dve godine zatvora, jer je sredinom maja 2013. godine u svom restoranu “San Marino” navodno umišljajno pokušao ubiti Podgoričanina Andreja Brkovića.

Sudije tog suda tada su preinačile odluku kojom je Slovinić bio oslobođen, a potvrdili je u delu kojom je Brković osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog optužbi da je ispalio tri hica prema Budvaninu koji je sa prijateljima gledao fudbalsku utakmicu. 

Procedura

Iako je Baković od Medenice tražio da Budvanina pošalje u zatvor, procedura slanja na izdržavanje kazne zatvora regulisana je Zakonom o izvršenju kazni zatvora.

Tim zakonom propisano je da se kazne zatvora izvršavaju nakon što su odluke suda kojima su te kazne izrečene postale pravosnažne i izvršne i po redosledu njihovog prijema.

Predviđeno je da nakon donošenja pravosnažne presude, njen pisani otpravak morao biti dostavljen osuđenom, nakon čega sud koji je izrekao presudu mora da primi dostavnicu i da presudu označi izvršnom.

Takva odluka šalje se, u konkretnom slučaju, kotorskom Osnovnom sudu, koji je bio dužan da formira predmet oznake IKS (izvršenje krivičnih sankcija) i tek tada da, u roku od tri dana, pošalju poziv Sloviniću da se javi kako bi mu se uručio uput za izvršenje kazne...

Printscreen/Youtube/TV Vijesti/Gov.me
 

- Izuzetno, izvršenje kazne zatvora ili kazne zatvora od četrdeset godina može započeti i pre pravosnažnosti odluke suda, u slučaju kad je to propisano Zakonikom o krivičnom postupku. Izvršenje kazne zatvora ili kazne zatvor od četrdeset godina može se odložiti u slučajevima propisanim ovim zakonom - piše u članu 13 tog akta.

Narednim članom propisano je da na izvršenje kazne zatvora osuđenog upućuje osnovni sud na čijem području osuđeni ima prebivalište ili boravište.

Taj sud dužan je da radi izvršenja kazne preduzme potrebne radnje odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema pravosnažne odluke suda.

- Prilikom određivanja dana javljanja na izvršenje kazne zatvora ili kazne zatvora od 40 godina, sud iz člana 14 ovog zakona dužan je da osuđenom, radi pripreme, ostavi rok od najmanje osam, ali ne duži od 15 dana do početka izvršenja kazne - piše u tom Zakonu.

Medenica i Baković

Vesna Medenica optužena je da je deo kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica. Specijalno državno tužilaštvo tu višečlanu grupu tereti za brojna krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge... U tom tužilačkom aktu, između ostalog, piše da je Medenica primala mito kako bi uticala na sudske presude, ali i pritiskala kolege da donose odluke u korist onih za koje urgira, bez obzira na stanje u spisima...

Ona je sa pozicije predsednice Vrhovnog suda, ali i nakon što je otišla sa funkcije, komunicirala sa brojnim sudijama, tužiocima i državnim funkcionerima...

Na “dnevnom redu” često su bila pitanja sudskih ili tužilačkih predmeta, ali ju je zanimalo i koji tužilac postupa po prijavama za koje se interesovala, zahtevala je odgađanje izvršenja kazne, “naređivala” određivanje pritvora...

Od pojedinih sudija tražila je i kakvu odluku da donesu bez obzira na stanje u spisima...

Printscreen/YouTube/Nvo Mans
 

Sve to pokazuju prepiske pronađene u njenom telefonu, oduzetom nakon što je Medenica uhapšena zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i bila deo kriminalne grupe njenog sina...

U odvojenom postupku, Specijalno državno tužilaštvo proverava da li ima krivičnih dela u porukama koje je razmenjivala sa sudijama, tužiocima, državnim funkcionerima, policajcima, aktuelnim i bivšim direktorom Agencije za sprečavanje korupcije...

Bez dana iskustva u policiji, Enis Baković je u januaru 2017. seo u fotelju šefa tada najznačajnijeg Sektora - kriminalističke policije (SKP), nakon što je napustio podgoričko tužilaštvo gde je radio od 2004. U maju te godine zvanično je imenovan iz statusa v.d. u pomoćnika direktora Uprave policije.

Baković je izabran za šefa SKP-a nakon odluke Veća za nacionalnu bezbednost, kojim je predsedavao tadašnji premijer Duško Marković, da se “konkretnije odgovori na bezbednosne izazove”. Dve godine pre toga, na ulicama je počeo da besni kokainski rat... Upućeni su tada tvrdili da je tužilac, sin bivšeg ombudsmana Šućka Bakovića, i ranije bio Markovićeva želja, u čijem kabinetu je savetničko mesto imala Enisova sestra Merima.

Na konferencijama za medije, ali i sastancima sa onima koji su nadzirali rad policije, hvalio se dobrim rezultatima, iako je za vreme njegovog šefovanja tim sektorom broj nerešenih mafijaških likvidacija prevazilazio broj onih koje su rasvetlili...

Smenjen je u martu 2021. godine.

U žižu javnosti dospeo je novembru 2019. godine, kada su Vijesti objavile da gotovo dva meseca odbija da odgovori da li na ruci nosi skupocene satove, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura.

Vlasnik je vikendice na Žabljaku i stana koji je pod povoljnim uslovima dobio od Vlade u februaru.

Ugostitelj sa dosijeom

Ime Gorana Slovinića u žižu javnosti dospelo je pre više od deceniju, kada se javno suprotstavio građevinskoj mafiji.

Tada je ušao u salu Skupštine opštine Budva i fizički nasrnuo na obrađivača plana, profesora Miodraga Raičevića, koji je pored njegove kuće, nadomak Starog grada, ucrtao solitere na placu tadašnjeg šefa lokalnog Odbora Demokratske partije socijalista Bora Lazovića. 

Raičević je istim dokumentom Slovinićima izbrisao put do porodične kuće.

Nekoliko godina kasnije, Budvanin je ponovo odlučio sam da se bori protiv odluke Opštine Budva koja je dozvolila Lazoviću da gradi više od devet spratova pored njegove kuće.

Nakon što je saznao za tu odluku, ušao je u kabinet tadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića i sa njim imao konflikt. 

Do 2019. godine bio je član Izvršnog odbora i budvanskog odbora Demokratske Crne Gore, ali je u septembru 2019. godine vratio člansku kartu te partije. Uoči parlamentarnih izbora 2020. godine javno je podržao koaliciju koju je u crnogorskoj metropoli turizma predvodio Marko Bato Carević...

U avgustu 2019. godine on i Dragan Marković ranjeni su na terasi lokala “Korkovado”. Sa njima je te noći sedeo i Marko Ljubiša zvani Kan, koji je prošao bez povreda. 

Profimedia
 

Godinu kasnije Albanac sa Kosova Bajram Pista pred specijalnom tužiteljkom ispričao je da ga je Jovan Mirković, nekadašnji vozač jednog od navodnih vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana, povezao sa tom organizovanom kriminalnom grupom koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira Budvane Marka Ljubišu Kana, Gorana Slovinića Brala, ali i novinarku Oliveru Lakić... 

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da su organizatori kriminalne grupe koja je planirala te likvidacije Nikšićanin Radovan Mujović i Budvanin Vasilije Rafailović. Interesantno da je u periodu pre ranjavanja, Slovinić bio pretresan i šikaniran od strane policije, a u to vreme se požalio u medijima da je policija time dala signal pripadnicima kriminalnog klana koji je hteo da ga ubije da je ,,slobodna meta''.

Nakon što je Slovinić podneo prijavu i tražio da budvanska policije utvrdi ko ga je zlostavljao - gazio dok je ležao na pločniku, polivao pivom po genitalijama iz Uprave policije odgovorili su da su tog Budvanina pretresali pripadnici Sektora specijalne policije i prema njemu se zakonito ophodili. 

Tvrdili su i da su tih dana u Budvi vršili pojačanu kontrolu bezbednosno interesantnih lica i članova organizovanih kriminalnih grupa...

U tim odgovorima Slovinića su označili kao bezbednosno interesantno lice... 

“Piši negativno mišljenje za Rakočevića”

Medenica je prvog dana juna 2020. godine tražila od Bakovića da Uprava policije pošalje negativno mišljenje za Kolašinca Miroslava Rakočevića.

- Čim stigne, istog dana vraćam shodno dogovoru - odgovara joj Baković.

Tadašnja predsednica Vrhovnog suda objašnjava mu da je zahtev poslat 25. maja, nakon čega dobija kratki odgovor: “OK”.

Tog dana komunikaciju su nastavili razgovorom, a ne porukama, ali je Baković nakon dva dana izveštava da je učinio šta je tražila.

- Poslato negativno mišljenje za Rakočević Miroslava. Pozdrav. - izveštava je pomoćnih direktora Uprave policije.

Mišljenje Uprave policije obično zahtevaju sudovi kada odlučuju o uslovnom otpustu, ili Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kada odlučuju o mogućnostima datim osuđenim licima - da provode vikende van zatvorskih zidina.

Početkom 2008. godine, Rakočević je bio osumnjičen da je jedan od aktera prebijanja izvršnog direktora kompanije “Bepler i Džejkobson”, sada pokojnog Dragana Bećirovića u Kolašinu.

Policija je tada kao vinovnike prebijanja Bećirovića, pored Rakočevića, osumnjičila i sada pokojnog Vinetua Strugara i Alena Medunjanina, a Aleksandra Kašćelana iz Kotora je označila za organizatora napada.

Rakočević se 2016. godine nagodio sa srpskim tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od pet godina zatvora prizna da je organizovao grupu koja je u Srbiji iznuđivala novac od poslovnih ljudi. Taj sporazum presudom je potvrdio Specijalni sud. 

MUP
 

Ćaskali i o “roleksima”...

U komunikaciji sa Medenicom nekadašnji policijski funkcioner pominje i svoj ručni sat “roleks” o kom su Vijesti pisale u novembru 2019. godine, ali i onaj koji je na ruci nosila predsednica Vrhovnog suda...

O tome pričaju 16. juna 2020. godine, a iz konverzacije koju vode proizilazi da za kreiranje “negativne slike” o njima krive one koji su omogućili povratak Zorana Lazovića i Duška Golubovića u sastav javne policije.

- E sad je jasno ono što smo pričali iz koje kuhinje je sve ovo - šalje joj Baković tog dana, a Medenica mu odgovara da ostavku neće podneti - “Kada bi crkli”.

Policajac je podržava i piše da su to i od njega hteli da iznude:

- Jer oni kroz to vide šansu da to poklope... 

Printscreen/Youtube
 

Medenica mu tada piše da je njen sat kupljen 1997. godine u Pragu, na aerodromu, da joj je poklon od supruga i da to zna stotinu ljudi oko nje.

- Ma dao bog da još 10 imate. No je meni krivo što ovi ološi koji sve ovo plasiraju imaju milijarde i oni su pošteni, a mi kao korumpirani - piše on.

Sutkinja mu tada poručuje da će svako platiti svoju cenu.

- Daj bože, ali vidite i sami, njihovim vraćanjem samo rovare... I evo će ovaj dobiti ponovo mandat - piše on.

Medenica poručuje da i to ima ograničeni rok, nakon čega joj policajac šalje link teksta iz Vijesti, što komentarišu uz uvrede... 

Baković joj odgovara da je sve jasno, a od nje dobija poruku u kojoj piše da su “davno sve ogolili”..

- Neka ona blindirana kola prijave, što je samo mrvica imovine - poručuje ona.

Baković joj se žali da su se njemu dobro nameračili, ali i da se nada da će sve doći na svoje, što ona komentariše sa: “Polakote”...

- Samo da mi budemo složni - piše joj on i dobija odgovor:

- Uvijek je to bila snaga, ali smo okruženi lošim ljudima i oni su gori i podmukliji. Samo treba da nikome previše ne vjerujemo. Jedina nam je vjera u našu čestitost i to ne damo...

Narednih dana nastavljaju prepisku o okupljanjima građana u Kolašinu, a Baković u julu ponovo priča o “roleksima”...

- Moram vidjet ovog Petrovića, zastupnika za Rolex da budemo zaštitno lice u narednom periodu, evo ih reklamiramo bolje no sve poznate ličnosti - piše on uz emotikon smajli... 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike