Urgentan zahtev za ponovnim ispitivanjem DNK tragova u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića: Nova saznanja na pomolu?

11.12.2023

10:41

0

Inicijativa je veoma važna, obrazložio je advokat, jer su neka ubistva na osnovu DNK tragova u SAD rešavana i četiri decenije nakon što su počinjena

Urgentan zahtev za ponovnim ispitivanjem DNK tragova u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića: Nova saznanja na pomolu?
174769_profimedia-0072508743-1024x767-1 - Copyright Foto: Profimedia

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare očekuje od tužilaštva da im konkretno saopšti da li se DNK tragovi, stvari i predmeti u vezi ubistva glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, od kada su izuzeti do danas, čuvaju na zakonom propisan način i na mestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora.

Komisija je slala urgencije tužilaštvu, a očekuju i odgovore na zahtev da se ponovo provere svi nađeni DNK tragovi i da se ponovo utvrdi da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mesta događaja. Navodi se da treba posebno proveriti oružje, municiju i vozilo iz koga je pucano na Jovanovića.

Portal RTCG imao je uvid u dopunu izveštaja o radu policije i tužilaštva u predmetu ubistva Duška Jovanovića. Predlog o dopuni predao je član komisije, advokat Nebojša Asanović, i ta njegova inicijativa je prihvaćena, te komisija sada očekuje odgovore od tužilaštva.

Inicijativa je veoma važna, obrazložio je advokat, jer su neka ubistva na osnovu DNK tragova u SAD rešavana i četiri decenije nakon što su počinjena. Jovanović je ubijen ispred redakcije "Dana" u Podgorici 2004. godine, a do danas je identifikovano samo jedno lice, kasnije osuđeno za saizvršilaštvo. Nalogodavci, organizatori, ali i direktni počinioci ostaju nepoznati, međutim, puška iz koje je pucano, vozilo koje su koristili napadači, ali i drugi predmeti, trebalo bi da su i dalje dostupni istražnim organima.

Prema predlogu u koji je portal imao uvid, imajući u vidu kako je tekla istraga policije, tužilaštva, u početnoj fazi postupka i sudije za istragu o atentatu na Jovanovića, treba ispitati određene sumnje. "S obzirom i na javna pogovaranja i sumnje šire javnosti, i čak i stručnog dela javnosti i stručnjaka raznih profila, treba da se takve sumnje otklone ili možda i potvrde, a što se posebno odnosi na DNK tragove izuzete sa predmeta i mesta događaja, a sve vezano za predmet ubistva Jovanovića", navodi se u dopunskom predlogu.

Asanović je predložio komisiji da od tužilaštva traži da se proveri da li su se DNK tragovi i stvari i predmeti u vezi ubistva Jovanovića od dana kad su izuzeti i dalje do danas čuvali i da li se čuvaju na zakonom propisanom načinu i mestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora. "Da se na stručan način i od priznatih stručnjaka ili stručnih organizacija, na stručan i zakonom propisani način ponovo provere svi nađeni DNK tragovi na svim predmetima i mestima i da se ponovo utvrde da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mesta događaja, stvarno pripadaju i tu mislim na ime i prezime i sve druge podatke za svako lice na koga se odnosi svaki takav DNK trag", navodi, između ostalog, Asanović u predlogu.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike