Svetinje narušene ustaškim simbolima: Eparhija dalmatinska upozorava na nekažnjeno skrnavljenje bogomolja (FOTO)

09.11.2023

18:20

0

Autor: 24sedam

U objavi se dodaje da je istim simbolima oskrnavljena i porodična grobnica porodice Gnjidić

Svetinje narušene ustaškim simbolima: Eparhija dalmatinska upozorava na nekažnjeno skrnavljenje bogomolja (FOTO)
Copyright Facebook/Eparhija dalmatinska

Na ulazu u groblje u dalmatinskom selu Bribir i na crkvenoj ogradi u Ravnokotarskoj parohiji, ispisani su grafiti sa ustaškom simbolikom, objavila je Eparhija dalmatinska.

- Baš kada smo se poradovali da su se istrošile poruke u vidu grafita upućene pravoslavnim Srbima od nepoznatih lica sa ustaškim pretećim sintagmama i simbolima, koje su svojevremeno "krasile" naše hramove, domove i grobljanske spomenike i podsećale srpski živalj u Dalmaciji na nepreboljene događaje, dobili smo vest o njihovom ponovnom pojavljivanju - objavljeno je na Fejsbuk stranici Eparhije.

Oni navode da je ustaške grafite na zidinama kulturno-istorijskog kompleksa Bribirska glavica, 6. novembra, uočio jedan meštanin.

Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa latiničkim slovom "U" u sredini, a pored zastave napisano je "ZDS" /Za dom spremni/ i "Četnici odlazite!". Takođe, na obe strane ulaza u groblje ispisana su fašistička obeležja, latinično slovo "U" i svastika.

U objavi se dodaje da je istim simbolima oskrnavljena i porodična grobnica porodice Gnjidić, koja se nalazi pri samom ulazu u groblje, kao i da je o svemu odmah obaveštena policija.

Iz Eparhije su naveli i da se sličan uznemirujući događaj dogodio 4. novembra, u Ravnokotarskoj parohiji, kada je na crkvenoj ogradi napisano "Čede, niste dobrodošli!", uz ustaško obeležje i podrav "Za dom spremni!".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike