Predstavnici Jevreja ove godine na zajedničkoj komemoraciji žrtvama Jasenovca

19.04.2023

20:40

0

Progoni u NDH počeli su pet dana nakon proglašenja NDH, a bilo je osnivano više od 50 logora o čemu se ne želi javno govoriti

Predstavnici Jevreja ove godine na zajedničkoj komemoraciji žrtvama Jasenovca
Jasenovac - Copyright 24sedam/R.C.

Veće Jevrejske opštine Zagreb i Koordinacija jevrejskih opština u Republici Hrvatskoj prihvatili su poziv direktora Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac da učestvuju na zajedničkoj komemoraciji povodom godišnjice proboja zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovac.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus je na komemoraciji za žrtve Holokausta održanoj na zagrebačkom Mirogoju upozorio da negiranje Holokausta ostaje bez sankcija i da jevrejska zajednica svedoči kulturocidu.

Progoni u NDH počeli su pet dana nakon proglašenja NDH, a bilo je osnivano više od 50 logora o čemu se ne želi javno govoriti.

Jevreji ne odustaju od zahteva za kažnjavanje negiranja zločina i traže strože izmene Zakona o prekršajima koje za isticanje ustaških simbola i podstiču na mržnju previđaju kazne od 700 do 4000 evra.

Predlog izmenjenog zakona je na današnjoj sednici sabora uvršten u dnevni red na usvajanje po hitnom postupku, ali je istovremeno izazvao veliku buru među poslanicima, pa je predsednik parlamenta Gordan Jandroković na samom početku udaljio tri poslanika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike