Mnoge misterije i dalje kruže oko tunela u sudu u Podgorici: Sudski veštak otkriva šokantne podatke!

14.09.2023

10:21

0

Neko je morao dati podatke krajnje tačke tunela!

Mnoge misterije i dalje kruže oko tunela u sudu u Podgorici: Sudski veštak otkriva šokantne podatke!
Iskopan tunel do depoa Višeg sudu u Podgorici - Copyright Profimedia

Pitanje koje se nameće ovih dana je: "Kako je moguće da je maltene pred očima javnosti i nadležnih u Višem sudu u Podgorici neko uspeo da iskopa tunel dug 30 metara?" Za iskopavanje tunela od 30-ak metara koji spaja dve zgrade nije trebala teška mehanizacija, ali jesu precizne mape, kaže sudski veštak građevinske struke Dragan Žarković.

- Neko je morao dati podatke krajnje tačke tunela, to je morao uraditi sa geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam da je rađen sa ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih savremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period, možda i noću - navodi Žarković.

Profimedia
 

Sudski veštak ukazuje da je zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje i savremene tihe mašine, tzv. krtice.

- Onaj ko se bavi ovakvim stvarima, a to su organizovane kriminalne grupe, ima savremenije tehnologije nego oni koji bi trebalo da ih sprečavaju u tome. To je problem Crne Gore - kaže Žarković.

Tunel je prema prvim procenama dimenzija metar sa 80 centimetara za šta je moralo biti iskopano oko 18 kubika zemlje.

- Nije se to iznelo iz suda nego iz tog tunela, kako se napredovalo napred moralo se nazad vraćati i odlagati. Eventualno kasnije ekspedovati negde, u nekakvih džakovima, verovatno noću - objašnjava Žarković.

Profimedia
 

On dodaje da za 15 godina iskustva u veštačenju u građevini nije imao nijedan slučaj sličan ovom, i napominje da bi za precizniju analizu bilo potrebno da obiđe depo, kao i tunel, a takav nalaz struke bi, veruje, doprineo i istrazi.

Podsetimo, u ponedeljak je otkriven tunel koji vodi od depoa Višeg suda u Podgorici u kojem se čuvaju ključni dokazi, a tunel vodi do privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici.

Postoji nekoliko pretpostavki šta je bio uzrok tog kopanja ovakvog tunela. Prvi je krađa dokaznog materijala, a drugi za bekstvo nekog od zatvorenika.

Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedeljka i utorka, dok su popisivani dokazi.

Prema istim informacijama, pripadnici Protivterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u Centru Podgorice. U akciji je korišćena antidiverziona oprema, poput robota.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Cdm.me

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike