Suđenje "kavačkom klanu" u Sloveniji zbog bezbednosti premeštaju na drugu lokaciju!

07.06.2023

11:00

0

U službenoj belešci se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije

Suđenje "kavačkom klanu" u Sloveniji zbog bezbednosti premeštaju na drugu lokaciju!
Copyright Facebook

Suđenje čelnicima slovenačke ćelije crnogorskog "kavačkog klana" u Ljubljani biće premešteno na drugu lokaciju iz bezbednosnih razloga, piše ljubljanska "Večer", i dodaje da istražni organi veruju da je bezbednost sudija i tužilaca pod znakom pitanja.

U Sloveniji je na optuženičkoj klupi 14 članova klana, a glavne optužbe odnose se na šverc droge, pranje novca i ubistva.

S druge strane, kako prenose "Slovenske novice", upravo je "kavački klan" slovenačkim organima za sprovođenje zakona stvorio nove bezbednosne izazove.

"Prilikom transporta do suda okrivljene prati konvoj naoružanih specijalaca, a i u sudnici je pooštren režim bezbednosti. Sve ovo navodno da bi se sprečila moguća 'akcija spasavanja' optužene braće Kadivc", piše list.

Glavnooptuženi u Sloveniji je Klemen Kadivc, koji je navodno naloge dobijao od šefova u Crnoj Gori.

Radoje Zvicer/MUP
 

 

U okviru ovog predmeta pod nazivom "Kavački klan", sredinom aprila pročitana je službena zabeleška u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, te isplanirali postavljanje eksploziva na nekolilko lokacija u Ljubljani.

U pitanju je zabeleška nastala maja 2020. tokom razgovora policije sa Igorom Mančićem o aktivnostima ovog klana. Mančić je likvidiran u januaru ove godine, kod Ljubljane na Viču.

Kako je preneo slovenački portal Dnevnik u aprilu, Mančić je policiji 2020. ispričao da su čelnici ove organizacije planirali zastrašivanja i bombaške napade, ne bi li spečili dalji obračun policije i tužilaštva sa članovima "kavačkog klana".

"On je policiji detaljno opisao i veze i ulogu ostalih pripadnika 'kavačkog klana', kao i lični karakter osumnjičenog vođe Klemena Kadivca, za kojeg se navodi da je izuzetno moćan u nedozvoljenoj trgovini drogom. Kadivec je vodio računa o ilegalnoj trgovini drogom iz pritvora, a dok je bio u pritvoru, skovao je plan da zaplaši sudije, tužioce i policiju kako se ne bi usudili da osude njega ili druge članove 'kavačkog klana'.

"U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani", navodi se u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Suđenje pripadnicima slovenačke ćelije "kavačkog klana" počelo je 24. januara ove godine u Ljubljani, a optužnica je podignuta u novembru prošle godine protiv 24 osobe koje su, navodno, bile blisko povezane sa Radojem Zvicerom, osumnjičenim šefom tog klana, preneo je portal RTCG. 

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike