Osmoro Hrvata u Zambiji oslobođeno optužbi za trgovinu decom: Situacija sa mališanima još uvek nepoznata!

01.06.2023

12:25

0

Među osumnjičenima je i gitarista čuvenog benda "Hladno pivo"

Osmoro Hrvata u Zambiji oslobođeno optužbi za trgovinu decom: Situacija sa mališanima još uvek nepoznata!
Hrvati u Zambiji - Copyright AP Photo/Salim Dawood

Zambijski sudija oslobodio je danas osmoro Hrvata koji su u Zambiji već sedam meseci zbog optužbi za trgovinu ljudima nakon što su osumnjičeni za pokušaj nezakonitog usvajanja dece.

Postoji mogućnost da i ako se ročište završi, bude pokrenuto još jedno, što bi za četiri uhapšena para značilo još nekoliko meseci boravka u Zambiji, a možda i više.

Osmoro Hrvata, među kojima je i gitarista čuvenog benda "Hladno pivo", u februaru je već pušteno na slobodu pred zambijskim sudom, ali ih je policija ponovo uhapsila na aerodromu i vratila u pritvor, a sud je protiv njih ponovo podigao optužnicu.

Povod za to bila je anonimna prijava koja je stigla iz Hrvatske.

Situacija sa decom još uvek je nepoznata. Prethodno je prošle nedelje objavljeno u medijima da su deca smeštena u nekoj vrsti maloletničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu decu, da bi naknadno Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izvestilo da su decu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para nameravala da usvoje preuzele zambijske službe socijalne zaštite, da su na sigurnom i da imaju dobre uslove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike