Hrvati presudili: Istopolni partneri mogu podneti zahtev za usvajanje dece

26.05.2022

11:11

0

Ministarstvo više ne može da se žali na ovu odluku suda

Hrvati presudili: Istopolni partneri mogu podneti zahtev za usvajanje dece
BeFunky-collage - Copyright pixabay/Elf-Moondance

Udruženje Dugina porodica, u Hrvatskoj, održala je konferenciju za medije na kojoj je predsednik iste Daniel Martinović govorio o presudi Visokog upravnog suda koji je doneo pozitivnu odluku u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote.

- Prema ovoj presudi, svi životni partneri mogu pristupiti proceni o podobnosti i prikladnosti za usvajenje - rekao je Martinović i dodao kako je ova presuda presedan.

Rekao je i kako bi moglo biti poteškoća na temelju diskriminacije, ali da se nada da ih neće biti pa je pozvao sve koji naiđu na prepreke da im se obrate.

- Više vas ne mogu diskriminisati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterijuma - rekao je Martinović.

Dodao je i kako se Ministarstvo više ne može žaliti na ovu odluku suda.

Kako su ranije podsetili iz udruženja, pre šest godina, u maju 2016. godine životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota iskazali su nameru da usvoje dete i zatražili zahtev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za isto.

Nedugo nakon podnošenja zahteva da pristupe proceni mogu li postati usvojitelji, odbijeni su od strane nadležnog Ministarstva (tadašnjeg Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku) - samo zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Krajem aprila 2021. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je pozitivno za Kožića i Šegotu u ovom slučaju, na što se nadležno Ministarstvo žalilo. Nakon godinu dana, Visoki upravni sud doneo je presudu i odluku o žalbi Ministarstva.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike