Odmotava se klupko oko slučaja usvajanja dece u Zambiji: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, ali još uvek ne mogu da napuste tu zemlju

12.01.2023

12:58

0

Oni su sa advokatima dogovorili da će sudu dostaviti dodatne dokaze o usvajanju dece

Odmotava se klupko oko slučaja usvajanja dece u Zambiji: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, ali još uvek ne mogu da napuste tu zemlju
Hrvati u Zambiji - Copyright AP Photo/Salim Dawood

Osam hrvatskih državanja, odnosno četiri bračna para uhapšenih u Zambiji, zbog sumnje u trgovinu ljudi, nakon pokušaja usvajanja dece iz Doma u DR Kongo, biće pušteni na slobodu uz finansijske garancije, ali bez prava da napuste zemlju.

Oni su sa advokatima dogovorili da će sudu dostaviti dodatne dokaze o usvajanju dece, odnosno dokaze da su se biološke majke dece zaista odrekle roditeljske zaštite, piše zagrebački Jutarnji list.

Do konačne presude oni neće moći da napuste zemlju i moraće redovno da se javljaju policiji kako bi potvrdili svoj boravak, odlučio je sud u zambijskom gradu Ndoli, piše Hina pozivajući se na diiplomatske izvore.

Foto: Tanjug/AP Photo/Salim Dawood
 

Podsetimo, hrvatski državljani su 9. janura privedeni na sud, ali je postupak prvo odugovlačen, a potom ponovo pokrenut kada su se stekli uslovi da svi shvate za šta im se stavlja na teret.

Tužilaštvo je saopštilo da im se na teret stavlja krivično delo trgovina ljudima, odnosno decom, u pokušaju. 

Svi su razumeli optužnicu i izjavili da se ne osećaju krivim. 

Tužilaštvo je tada navelo da su bitni elementi optužnice Zakon o suzbijanju trgovine ljudima Republike Zambije i njegov član 3, stav 1 i 2 (trgovina ljudima sa kaznom od 23 do 35 godina), u vezi sa članom 12 za krivično delo trgovina ljudima (decom) u pokušaju, za koje je sprečena kazna od 10 do 20 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike