Zambijski novinar o uhapšenim Hrvatima: "Ovo je jedinstven slučaj"

18.01.2023

20:32

0

Rekao je da situacija u zatvorima u ovoj zemlji nikako nije olakšavajuća

Zambijski novinar o uhapšenim Hrvatima: "Ovo je jedinstven slučaj"
Hrvati u Zambiji - Copyright AP Photo/Salim Dawood

Osmoro Hrvata i dalje se nalaze u pritvoru u Zambiji zbog sumnje da su učestvovali u trgovini ljudima i zbog korišćenja lažnih dokumenata. Iako im je kaucija odobrena pre sedam dana i uplaćena dva dana nakon toga, porodice i dalje čekaju njihov izlazak. 

Novinar iz Zambije Valentin Mukuka govori kako je ovaj slučaj interesantan zato što uključuje tri nacije - Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju i Hrvatsku.

- Ovo je jedinstven slučaj, pogotovo jer uključuje decu, a jedno od dece ima samo godinu i tri meseca - objasnio je za RTL Danas. 

Istekla viza

Objasnio je kako Hrvati i dalje nisu ispunili sve uslove koje sud od njih traži, i to zbog vize koja im je istekla. 

- Tako da bi trebalo ponovo da se prijave za vizu, ali iz Imigracijske kancelarije je rečeno da ne mogu da izdaju vize osumnjičenima - objasnio je.

- Trenutno advokat radi na svim papirima. Moraju zambijskim vlastima predati pasoše i isto tako se moraju javljati policiji na svake dve nedelje - dodao je.

Mukuka je mišljenja kako će Hrvati moći da napuste pritvor u četvrtak, a pojasnio je i kako u 15 godina novinarstva nikada nije video takav slučaj, a najbliži tome dogodio se 2019. godine. 

- Ne znam kako je to u Kongu, ali naravno da morate ići kroz socijalne službe, Vlada vam mora za to dati dopuštenje, a ovdje u Zambiji takođe morate pratiti proceduru - pojasnio je.

Foto: Tanjug/AP Photo/Salim Dawood
 

Zambija u šoku

Glavni problem ovog slučaja je jesu li Hrvati hteli decu da usvoje legalno iz DR Konga, pojašnjava zambijski novinar, dodajući kako su ljudi u Zambiji prvi put za ovaj slučaj čuli pre više od mesec dana. 

- Bili su šokirani i pitali su se kako je to moglo da se dogodi, kako su Hrvati stigli u Zambiju i došli u poziciju da odvedu decu? I kako ta deca već imaju hrvatske pasoše i hrvatska imena u njima? - rekao je.

Dodao je i da situacija u zatvorima nikako nije olakšavajuća.

- Zatvori su prenatrpani, uslovi nisu toliko dobri. Tamo gde je prenatrpano, to nije dobro za zdravlje - dodaje. 

Trenutno je slučaj na "nižem sudu" u Zambiji gde je maksimalna kazna od tri do pet godina zatvora. Ukoliko slučaj stigne do Visokog suda, Hrvati riskiraju i do 30 godina zatvora. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike