Crnogorski kriminalci za 4 godine uključeni u šverc 30 tona kokaina: Oglasile se UN - škaljarski i kavački klan označeni kao visokorizični

21.03.2023

08:39

0

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke

Crnogorski kriminalci za 4 godine uključeni u šverc 30 tona kokaina: Oglasile se UN - škaljarski i kavački klan označeni kao visokorizični
Zaplena kokaina - Ilustracija - Copyright Profimedia

Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplenile više od 30 tona kokaina širom sveta u slučajevima kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Reč je o globalnom izveštaju o švercu kokaina za 2023. godinu, gde se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa, a koji je objavljen na zvaničnom sajtu Kancelarije UN za drogu i kriminal.

U izveštaju se navodi da je crnogorska luka Bar aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je reč o švercu narkotika, često iz Južne Amerike.

Printscreen/Youtube
Luka Bar

- Državljani Crne Gore se već neko vreme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima - konstatovano je u izveštaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači.

- Na primer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, Sjedinjene Države, zaplenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade - navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da su crnogorske vlasti identifikovale, što se može videti u otvorenim izvorima, Škaljarski i Kavački klan kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji.

- Štaviše, prema izvorima medija, crnogorski državljanin koji boravi u Austriji navodno zauzima vodeće mesto u šemi šverca narkotika sa dva hrvatska saradnika. Osumnjičen je od agencija za sprovođenje zakona da ima veze sa velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji - naglašeno je u izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

- UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbeđuju nabavku i transport do mesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini - piše u izveštaju, prenosi RTCG.

Kako se navodi, posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što ukazuje na nove trendove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTCG

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike