Sprečeno 17 likvidacija: Osujećeni planovi crnogorskih klanova, narko-rute na udaru istraga

29.07.2021

20:16 >> 08:44

0

Autor: A. S.

Tokom 2020. i prvih šest meseci 2021. godine registrovano je šest ubistava koja su posledica obračuna organizovanih kriminalnih grupa

Sprečeno 17 likvidacija: Osujećeni planovi crnogorskih klanova, narko-rute na udaru istraga
Copyright Ilustracija/Profimedia

Niz akcija i hapšenja visokopozicioniranih članova crnogorskih klanova doveo je do “tišine” u kriminalnom podzemlju.

Tako je u poslednje vreme zabeležen manji broj kriminalnih obračuna na teritoriji Crne Gore. Crnogorska policija je tokom 2020. i 2021. sprečila 17 likvidacija i uhapsila veći broj lica koja se dovode u vezu sa ovim krivičnim delima, prenosi “Dan”.

Pročitajte još:

To je uticalo na to da istaknuti članovi vodećih kriminalnih grupa deluju iz bekstva, a neki pokušavaju da kriminalne planove sprovode čak i iz zatvora.

Prema poslednjem izveštaju, na teritoriji Crne Gore aktivno je 11 klanova, a njihove primarne aktivnosti su krijumčarenje narkotika i zelenašenje, čijim sprovođenjem obezbeđuju značajna novčana sredstva za finansiranje svojih delatnosti.

Pored osujećenih likvidacija, policija Crne Gore i istražni organi otkrili su i zaplenili veće količine narkotika, a na taj način su i međunarodne policije “oštetile” crnogorske klanove, u zaplenama narkotika vrednih više stotina miliona evra.

Iz policije za portal “Dan” navode da je glavni razlog smanjenja broja teških krivičnih dela protiv života i tela svakako preventivni i proaktivni rad Uprave policije.

– Tokom 2020. i prvih šest meseci 2021. godine registrovano je šest ubistava koja su posledica obračuna organizovanih kriminalnih grupa, od kojih su tri rasvetljena. Tokom 2019. godine registrovano je pet ubistava i jedno teško ubistvo u pokušaju sa smrtnom posledicom, koja su posledica obračuna organizovanih kriminalnih grupa, od kojih su rasvetljena tri ubistva i teško ubistvo u pokušaju sa smrtnom posledicom – navode u Upravi policije za portal Dan.

Tako je tokom 2020. i 2021. godine sprečeno ukupno 17 likvidacija za koje su kriminalni klanovi Crne Gore angažovali profesionalne ubice i izdvojili više hiljada stotina evra.

– Tokom ovog perioda, policija je preduzimanjem preventivnih mera i radnji i proaktivnih istraga u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom sprečila izvršenje većeg broja teških krivičnih dela protiv života i tela koja su trebala biti izvršena na štetu pripadnika organizovanih kriminalnih grupa (tokom 2020. godine, u 12 slučajeva sprečeno je izvršenje teških krivičnih dela, dok je tokom šest meseci 2021. godine sprečeno izvršenje teških krivičnih dela na štetu najmanje pet potencijalnih meta, članova organizovanih kriminalnih grupa) -preciziraju u UP.

U krvavom sukobu škaljarskog i kavačkog klana za poslednjih šest godina izvršeno je 50 ubistava. Od toga, i dalje je nerešeno 28. Tu se ostavlja prostor za napredovanje policije, tužilaštva i nadležnih u cilju sprovođenja ovih istraga do kraja.

– U poslednjih šest godina, a zaključno sa 2021. godinom, kao posledica delovanja organizovanih kriminalnih grupa, izvršeno je 50 ubistava i teških ubistava, od kojih su 22 rasvetljena, dok se za preostalih 28 dalje preduzimaju aktivnosti na njihovom rasvetljavanju – navode u odgovoru iz UP.

Pročitajte još:

Navode da shodno poslednjem dokumentu Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2017), u Crnoj Gori deluje 11 organizovanih kriminalnih grupa.

– U toku je formiranje Međuresorskog tima koji će raditi na izradi novog dokumenta SOCTA, te se zasada ne može dati precizan podatak o broju organizovanih kriminalnih grupa koje deluju na području Crne Gore jer je došlo do značajnih promena – preciziraju iz policije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike