Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju silovanja dečaka iz Tuzle: Tvrde da je reč o vršnjačkom nasilju, sledi saslušanje aktera

14.12.2022

14:04

0

Autor: 24sedam

Službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona preduzeli su sve potrebne mere i radnje u vezi sa ovim incidentom

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju silovanja dečaka iz Tuzle: Tvrde da je reč o vršnjačkom nasilju, sledi saslušanje aktera
Vršnjačko nasilje među decom - Copyright Profmedia

Nedavno je kao bomba odjeknula vest da je u jednom privatnom objektu u Gračanici, na području Tuzlanskog kantona, više dečaka navodn silovalo svog vršnjaka.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, navodno je reč o TikTok izazovu koji su uradili učenici jedne osnovne škole te je tada ceo događaj sniman mobilnim telefonima.

Službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona preduzeli su sve potrebne mere i radnje u vezi sa ovim incidentom, nakon čega je utvrđeno da do silovanja dečaka nije došlo.

- U vezi sa prijavljenim događajem iz Gračanice u kojem je učestvovalo četvoro dece, lekarskim pregledom je utvrđeno da nije bilo povreda niti silovanja kod oštećenog deteta, o čemu se ranije spekulisalo u javnosti, rekao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Kantona Tuzla.

Prema njegovim rečima, činjenice koje su utvrđene pokazuju da se radi o vršnjačkom nasilju, ali ne i silovanju. Arnautović je takođe istakao da po nalogu tužioca nadležni odsek MUP-a TK i dalje sprovodi istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem.

- Svi akteri će biti dodatno saslušani, a ukoliko se utvrdi da je bilo elemenata nekog krivičnog dela, prema samo jednom detetu koje ima 14 godina i koje je krivično odgovorno, biće pokrenut pripremni postupak, dok će se prema druga dva deteta, koja imaju ispod 14 godina, preduzeti druge zakonske radnje, uključujući aktivnosti koje preduzima nadležni organ socijalnog staranja, rekao je Arnautović.

Dodaje da će nakon obavljenih provera, policija tužilaštvu dostaviti izveštaj te će se preduzimati dalje neophodne radnje.

- Veoma je važno i za medije i za institucije, kada se izveštava o događajima u kojma su učesnici deca, naročito osetljivim događajima, da se to radi odgovorno i obazrivo jer se može naneti nemerljiva šteta deci, njihovom životu i daljem razvoju, rekao je Arnatutović.

Da je u Gračanici sigurnosna situacija zabrinjavajuća, govori i činjenica da su građani prošlog meseca imali sastanak sa nadležnim službama, ustanovama i institucijama na temu poboljšanja sigurnosti i bezbednosti u ovom gradu. Na sastanku je razgovarano i o vršnjačkom nasilju.

Čini se da je vršnjčako nasilje uzelo maha u čitavom regionu, a Tik Tok izazovi su sve brutalniji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike