Milo Đukanović vratio izmene Zakona o predsedniku! Razlog neverovatan

13.12.2022

16:18

0

Autor: M. Vu.

U ponedeljak uveče nakon izglasavanja izmena i dopuna Zakona o predsedniku, ispred Skupštine Crne Gore demonstranti su se sukobili sa policijom

Milo Đukanović vratio izmene Zakona o predsedniku! Razlog neverovatan
Milo Đukanović - Copyright Milo Đukanović Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Crne Gore Mio Đukanović vratio je predsednici Skupštine Danijeli Đurović izmene Zakona o predsedniku, zatraživši u dopisu da se otkloni greška u nazivu.

To je saopštio savetnik predsednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, dodajući da je Đukanović danas primio dopis Đurović.

U dopisu Bastijančića navodi se da je parlament juče usvojio Zakon o predsedniku Crne Gore, što nije tačno, jer je taj Zakon usvojen još 2018. godine.

Naziv propisa koji je juče usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Predsedniku Crne Gore.

- Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, danas je primio dopis predsednice Skupštine Danijele Đurović, od 13. decembra ove godine (Broj:00-34/22-1/17), u kojem je navela da je Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2022. godini, dana 12. decembra 2022. godine, ponovno odlučivala o Zakonu o Predsedniku Crne Gore i isti izglasala, kako bi šef Države postupio saglasno članu 95 tačka 3, a u vezi sa članom 94 stav 2 Ustava Crne Gore. Rečju – Ukazom proglasio sinoć na skupštinskom plenumu usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Predsedniku Crne Gore, u svetlu utvrđene imperativne ustavne obaveze - saopštio je Bastijančić.

Printscreen/YouTube/RTCG - Zvanični kanal
 

On je podsetio da je Zakon o Predsedniku Crne Gore donela Skupština Crne Gore 26. saziva, na Devetoj sednici Prvog redovnog (prolećnog) zasedanja u 2018. godini, dana 26. juna 2018. godine.

- Dva dana kasnije, dakle 28. juna 2018. godine, Predsednik Crne Gore ga je već proglasio Ukazom, koji je od toga dana integralni deo pravnog poretka naše države i proizvodi pravna dejstva - dodaje se u dopisu.

Stoga, kako navodi Bastijančić, zarad proceduralne legitimnosti ukupnog zakonodavnog postupka i pouzdanosti spisa formiranog predmeta, Đukanović je „dajući doprinos profesionalnoj međuinstitucionalnoj korespondenciji“, uputio dopis u kojem je zamolio predsednicu Skupštine Crne Gore da pravovremeno otkloni faktografsku grešku koju je načinila, a odnosi se na valjanost naziva ponovno izglasanog odnosnog opšteg pravnog akta, i nakon toga mu isti uredan dostavi.

Vušurović: Blokiraćemo celu Crnu Goru

Učesnik protesta Predrag Vušurović, aktivista i nekadašnji predsednik omladine Liberalnog Saveza Crne Gore, poručio je da će u utorak biti blokirani sve gradovi u Crnoj Gori i ocenio da je  glasanjem definitivno potvrđena izdaja Crne Gore.

- Izdaja po dubini i do korena, a na to odgovor može da bude samo blokada - rekao je Vušurović.

Da podsetimo, u ponedeljak uveče nakon izglasavanja izmena i dopuna Zakona o predsedniku, ispred Skupštine Crne Gore demonstranti koji su se tome protivili pokušali su da probiju zaštitnu ogradu i tom prilikom je došlo do sukoba sa policijom. Policija je bacila suzavac. Demonstranti su bacali kamenice i flaše ka Skupštini.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike