Crnogorci uhapsili do juče najmoćnije ljude u državi: Posle Medenice i Lazovića, jutros došli po glavnog tužioca!

09.12.2022

11:06

0

Autor: 24sedam

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uhapsilo je pet osoba koje su visoki predstavnici pavosudne vlasti

Crnogorci uhapsili do juče najmoćnije ljude u državi: Posle Medenice i Lazovića, jutros došli po glavnog tužioca!
Copyright Printscreen/YouTube/Nvo Mans/MediaBro

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore za godinu dana uhapsilo je pet osoba koje su visoki predstavnici pravosuđa, tužilaštva ali i sistema bezbednosti. Među njima je dvoje predsednika suda, dva službenika ANB-a i jedan tužilac. Najnovije je jutrošnje hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića o kojem se za sada malo zna i ako se SDT oglasilo saopštenjem.

Ono što je svima njima zajedničko jesu navodi da se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Saša Čađenović, specijalni državni tužilac, uhapšen je jutros po nalogu SDT-a. On je vodio ključne predmete protiv organizovanih kriminalnih grupa i na osnovu optužnica procesuirao istaknute članove kavačkog i škaljarskog klana.

Za sada nema konkretnih informacija vezanih za njegovo hapšenje, osim da je lišen slobode zbog osnova sumnje da je, obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022.godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

- Specijalno državno tužilaštvo će, o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obaveštavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinsoti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi, saopšteno je jutros iz SDT-a.

Petar Lazović, službenik ANB-a, uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položćaj i da je sarađivao sa kavačkim klanom. On je, u izjavi kod tužioca, sve to negirao.

Printscreen/Libertas
Petar Lazović se slikao sa Zvicerom, Miljkovićem i Belivukom

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Vesna Medenica, bivša presednica Vrhovnog suda, lišena je slobode  zbog sumnje da je stvorila kriminalnu organizaciju i zloupotrebila službeni položaj, a sa njom je uhapšen i njen sin.

Printscreen/YouTube/Nvo Mans
Vesna Medenica bila je najmoćnija žena Crne Gore

Blažo Jovanić, predsednik  Privrednog suda, procesuiran je od strane Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je  tokom 2015. godine, organizovao kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine.

Dejan Peruničić, bivši šef ANB-a, osumnjičen je od strane Specijalnog državnog tužilaštva za dva predmeta.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je ranije optužnicu protiv Peruničića zbog osnovane sumnje da je u vreme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Do istrage povodom ovog slučaja došlo je kada je otkriven prislušni uređaj za koji se sumnja da je postavljen krajem 2017. u Katnićev kabinet.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike