Kako je Vesna Medenica branila sina pred sudom: Bio je Tramp, Robin Hud, najlepši... Živeo je umišljeni život

18.10.2022

10:22

0

Ona je ispričala i da je nakon smrti supruga, pre sedam godina, saznala da njen sin Miloš uzima kokain

Kako je Vesna Medenica branila sina pred sudom: Bio je Tramp, Robin Hud, najlepši... Živeo je umišljeni život
Vesna Medenica Miloš Medenica rešetke - Copyright Printscreen/Youtube/TV Vijesti/Gov.me

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, na saslušanju pred tužiocem, rekla je da njen sin Miloš nije sposoban za šverc narkotika zbog dugogodišnje zavisnosti od kokaina.

Ona je, piše u spisima, ispričala i da je nakon smrti supruga, pre sedam godina, saznala da njen sin Miloš uzima kokain i da od tada traje njena neprestana borba sa zavisnošću sina.

Žaleći se na svog sina i njegovo ponašanje, Medenica je tužiocima ispričala da nije imala saznanje da je on učestvovao u bilo kakvom poslu sa cigaretama, te da je njena procena da on nije “ni bio sposoban za tu vrstu posla”.

Printscreen/Youtube Vijesti
 

 

Pojasnila je da je njen sin Miloš od drugih lica uzimao mokraću koju je davao na analizu, zbog čega se i sa njom svađao. Jasno je zapazila da priča njenog sina Miloša nema racio, te da je on živeo zapravo umišljeni život u kom cilju je izbegavao susrete sa njom. Veoma često priča njenog sina Miloša za nju je bila krajnje poražavajuća .U jednom trenutku Miloš je bio Tramp, Robin Hud, bio je najlepši, najbogatiji i tome slično, a u njihovim međusobnim razgovorima uvek je negirao svoju zavisnost od narkotika, jasno i konstantno odbijajući svaki njen pokušaj kao roditelja da mu pomogne, piše u optužnici, a prenose "Vijesti".

Medenica i njen sin terete se za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo krijumčarenje, produženo krivično delo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Medenica i sin su uhapšeni u aprilu.

Vesna je osumnjičena je da je bila upoznata sa prljavim poslovima, tačnije švercom droge, u koji je bio umešan njen sin Miloš Medenica.

Objavljeni su i transkripti razgovora Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg telohranitelja njegove majke, u kojima se navodi da ona sve zna i da će ih „zaštiti ako zatreba.“

Zemlja u Kolašinu prodata po 10 puta većoj ceni od tržišne

Naime, pre nekoliko godina Istraživački centar MANS-a je objavio da je Medenica svoje parcele u selu Ravni kod Kolašina prodala po ceni koja je čak deset puta bila veća od tržišne procene.

Naime, kako je MANS tvrdio, nasleđeno zemljište površine 27.000 m2 u Kolašinu je 2015. godine prodala za skoro 140.000 evra i propustila da tadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izveštaja o prihodima i imovini.

Na visokim funkcijama dve decenije

Vesna Medenica je na visokim pravosudnim funkcijama skoro dve decenije. Na čelo Vrhovnog suda stigla je sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, koju je obavljala od 30. jula 2003. do decembra 2007. godine. U istom periodu bila je i predsednica Tužilačkog saveta Crne Gore. Bila je u dva mandata zamenica Višeg državnog tužioca u Podgorici, kao i na čelu Sudskog saveta – od aprila 2008. do jula 2014. Na čelo sudstva stigla je glasovima vladajuće koalicije.

Zemljište je prodala kontroverznom biznismenu Zoranu Bećiroviću preko mreže njegovih kompanija u Crnoj Gori i na Kipru, a u svom reagovanju je tvrdila da je zemljište prodala ispod cene. Ipak, podaci iz rešenja kojim je Opština utvrdila iznos poreza na zemljište za 2015. godinu pokazuju da je tržišna vrednost četiri parcele bila čak deset puta manja od one po kojoj je Medenica prodala zemljište Bećiroviću.

Tako je kolašinski Sekretarijat za privredu i finansije utvrdio da je tržišna vrednost oko 27.000 m2 zemljišta 2015. godine bila nešto preko 12.000 evra, odnosno u proseku 40 centi po m2. Sa druge strane, Vesna Medenica je to zemljište kompaniji Zorana Bećirovića prodala za oko pet evra po metru kavdratnom.

Vesna Medenica je više puta izjavljivala da smatra da je zemljište nasleđeno od pokojnog muža prodala ispod cene i da je to uradila da bi obezbedila decu.

 

Sinu poklonila zemljište, on ga prodao za 215.000 evra

Takođe, u medjima se pominjala i to da je 2013. godine sinu Milošu poklonila 3.500 metara kvadratnih zemljišta u naselju Breza. Tri meseca kasnije on je zemljište prodao i zaradio 215.000 evra. Zakon o sprečavanju konflikta interesa je predsednicu suda obavezivao da ovaj prihod mora prijaviti jer se radi o članu njenog domaćinstva, i to kroz podnošenje posebnog izveštaja nadležnom organu. Ona to nikada nije učinila.

Medenica je tvrdila da je 2013. dostavila izveštaj o prihodu i imovinu u iznosu većem od 5.000 evra gde je Vesna Medenica kao poklonodavac predala svom sinu kao poklonoprimcu. Objašanjava se i da je napustio majčino domaćinstvo i da nije bilo potrebe da se projavi pomenuta prodaja. 

Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan
 

 

Za renoviranje kuće od države dobila 40.000 evra, a vratila 6.800

Takođe, dugogodišnja predsednica Vrhovnog suda dobila je 40.000 evra od  Vladine Komisije za rešavanje stambenih pitanja, iako je u julu 2017. godine za rekonstrukciju vlastite kuće od 146 kvadrata u Zagoriču tražila 30.000 evra. Komisija joj je 19. decembra naredne godine velikodušno odobrila 10.000 više.

U zahtevu podnetom Komisiji, Medenica se žali na stanje kuće koja je u Zagoriču izgrađena 1982. druge, i traži od države da joj obezbedi kredit kako bi podigla kvalitet stanovanja, pošto nije u stanju to da uradi na drugačiji način.

-Nakon smrti supruga po vođenom ostavinskom postupku nasledila sam kuću u naselju Zagorič. Kuća je građena 1982. godine i neophodna je njena rekonstrukcija

Komisija je uvažila argumente Vesne Medenice i dodeljuje joj kredit od 40.000 evra, od čega je u obavezi da jednokratno vrati 8.000. Međutim, Medenica je dobila dodatni popust od 15 odsto, tako da je državi vratila 6.800 evra. Dakle, predsednici Vrhovnog suda je na raspolaganju za renoviranje kuće ostalo čisto 33.200 evra, za koje nema obavezu da vrati ni centa..

Ćerki poklonila stan od 80 kvadrata koji je dobila od države

Dve godine pre nego što je tražila kredit od Vladine komisije, Medenica je poklonila ćerki stan od 80 kvadrata koji je ranije dobila od države. Ona je u zahtevu Komisiji zaboravila da napomene da je od države već jednom dobila stan, već je navela da od iste nije dobijala kreditna sredstva.

Govorila je da je 1999. godine dobila stan na korišćenje, a da je 2019. godine stekla pravo da ga otkupi.

- Trebalo je da ga otkupim za 17.000 evra, a od vlade sam onda, budući da je plata bila 300 evra, tražila i dobila kredit od 20.000 evra - izjavila je svojevremeno novinarima. 

Bonus video

 

MUP Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike