Skandalozno iživljavanje Hrvata nad Srbinom iz Čikaga: Poslat u zatvor zbog objavljivanja naslovne strane "Tajm" magazina!

23.08.2022

16:06

0

Kako se ističe, Popratnjak na Fejsbuku nije ni direktno ni indirektno spominjao niti vređao Hrvate, nijednom rečenicom, što se može videti i iz njegovog profila

Skandalozno iživljavanje Hrvata nad Srbinom iz Čikaga: Poslat u zatvor zbog objavljivanja naslovne strane "Tajm" magazina!
sudnica pixabay - Copyright Pixabay

Hrvatske vlasti osudile su na 15 dana zatvora Srbina, koji živi u SAD, zato što je na svom Fejsbuk nalogu objavio naslovnu stranu uglednog američkog magazina "Tajm" iz 1942. godine sa likom Draže Mihailovića, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

"Veritas" navodi da su pre nekoliko dana pojedini mediji u Hrvatskoj objavili kao udarnu vest da je policija u Kninu sprovela kriminalističku istragu protiv 55-godišnjeg muškarca sa prebivalištem u SAD zbog kršenja javnog reda i mira.

Mediji su, ne navodeći identitet uhapšenog muškarca, javili da je "utvrđeno da je on tokom avgusta 2019. i jula 2021. godine na svom otvorenom profilu na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske, pa mu je sud u Šibeniku odredio pritvor od 15 dana".

- Okrivljeni se zove Srboljub Popratnjak, a njegov greh je što je objavio sliku Draže Mihailovića, i to onu iz magazina Tajm, iz čega bi se moglo zaključiti da su im i Amerikanci povredili nacionalna osećanja - navodi “Veritas” pozivajući se na informacije koje su mu poslali iz Čikaga rođaci i prijatelji okrivljenog Srbina.

Druga objavljena slika je iz Četničkog Doma iz Indijane, blizu Čikaga i, kako ističu iz Čikaga, “ta organizacija i Četnički Dom legalni su u SAD-u i, štaviše, američka vlada ih smatra za saveznike iz Drugog svetskog rata”.

Zbog fotografije 16 dana zatvora

Njegov “greh” je bio što je na svom profilu na Fejsbuku objavio tri fotografije, jednu na kojoj se nalazi sa još oko 30-40 osoba sa zastavom četničkog Ravnogorskog pokreta, drugu na kojoj je četnički vojvoda pop Đujić i treću na kojoj je srpski košarkaš Raduljica sa četničkom šubarom na glavi i kokardom sa “ćiriličnim natpisom” – “Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo”, za koji je dobio 16 dana zatvora.

 

 

- U pozadini te slike je Dražin portret na zidu. Usput, čovek se zove i Srboljub, pa bi i njegovo ime isto moglo da vređa nacionalne osećaje Hrvata - navode iz “Veritasa”.

Kako se ističe, Popratnjak na Fejsbuku nije ni direktno ni indirektno spominjao niti vređao Hrvate, nijednom rečenicom, što se može videti i iz njegovog profila.

Napominjući da je to već druga slična kazna nad Srbima poreklom iz Krajine, “Veritas” je ocenio da je hrvatska vlast “našla efikasan način zaštite od eventualnog povratka mlađih generacija krajiških Srba na pradedovska ognjišta”.

“Veritas” ističe da je presudu Popratnjaku donela sudija Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić, na, kako su rekli Srbi povratnici u tom kraju “iznenađenje i kninskih policajaca, koji su ga hapsili i kriminalistički istraživali”.

Ista sudija je i tokom 2017. godine za isti prekršaj osudila i Srbina Mladena Lošića (46) rodom iz Oćestova kod Knina, koji je iz Srbije, gde živi kao izbeglica od avgusta 1995. godine, došao da obiđe rodni kraj.

BONUS VIDEO:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike