"Neće biti zaboravljeni oni koju su stvarali Srpsku": Obeleženo 30 godina od formiranja Vojske RS (VIDEO)

12.05.2022

13:53

0

Autor: 24sedam

Ne smemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske, poručio je Dodik

"Neće biti zaboravljeni oni koju su stvarali Srpsku": Obeleženo 30 godina od formiranja Vojske RS (VIDEO)
Vojska Republike Srpske - Copyright Privatna arhiva

Republika Srpska neće zaboraviti one koji su stvarili Srpsku i odbranili vekovna ognjišta srpskog naroda, poručeno je danas na obeležavanju 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka.

Istaknuto je da se Republika Srpska zalaže za mir i stabilnost u BiH.

Obraćanjem zvaničnika, u banjalučkoj kasarni "Kozara" okončana je centralna svečanost obeležavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.

- Jedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske - poručio je Dodik i dodao:

- Vojska Republike Srpske nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog delovanja jeste odbrana života, vekovnih ognjišta i materijalnih sredstava.

Komandant Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović naglasio je da je Vojska Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu zaštitila srpski narod i očuvala Srpsku.

Služen parastos za poginule borce

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su pored zvaničnika Srpske, ministri u Vladi Srpske i delegacija Narodne skupštine.

 

Pomenu su prisustvovali i zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Mirko Okolić, pripadnici Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, prestavnici Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

Posle pomena položeni su venci venci za više od 23.000 boraca.

U Bijeljini razvijena zastava RS dugačka 250 metara

U centru Bijeljine danas je razvijena zastava Republike Srpske dugačka 250 metara u čast 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske.

Zastavu je ulicama Bijeljine nosilo oko 2.000 građana.

Zastava je razvijena u Ulici Vuka Karadžića, kod zgrade Osnovnog suda, prema Gradskoj upravi, preneli su banjalučki mediji.

Podsetimo, Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike