Ruska pravoslavna crkva ne priznaje "Ohridsku crkvu": "Ovo je politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve!"

10.05.2022

16:55

0

Autor: J.B.O.

Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u celom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima - navedeno je

Ruska pravoslavna crkva ne priznaje "Ohridsku crkvu": "Ovo je politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve!"
Profimedia

Priznanje "Ohridske crkve" od strane Vaseljenske patrijaršije predstavlja grubo i politički motivisano zadiranje u jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve, saopštio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve Nikolaj Balašov.

- Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u celom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima, izvršivši grubo antikanonsko i politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve. Međutim, legitimnu odluku o statusu Pravoslavne crkve u Republici Severnoj Makedoniji može doneti samo Srpska Patrijaršija preko svog Arhijerejskog Sabora. Bilo koja odluka, doneta bez učešća autokefalne Srpske pravoslavne crkve neće biti priznata od Ruske pravoslavne crkve. Nadam se da to neće priznati ni druge pomesne pravoslavne crkve - rekao je Balašov.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je juče da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao "Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik