Panika u Crnoj Gori pred letnju sezonu: "Džaba hoteli s pet zvezdica ako nema vode!"

08.05.2022

19:22

0

U periodu turističkih rekorda na primorju je iz ovog vodovoda zabeležena višednevna potrošnja od 750 litara u sekundi

Panika u Crnoj Gori pred letnju sezonu: "Džaba hoteli s pet zvezdica ako nema vode!"
Crna Gora - Copyright Pixabay

Izvorište "Bolje sestre" na Skadarskom jezeru žrtva je nelegalne eksploatacije šljunka iz korita Morače. Zbog smanjene izdašnosti za 80 odsto, pod znakom je pitanja da li će tokom turističke sezone primorje imati dovoljno vode, upozoravaju u Regionalnom vodovodu.

Sa izvorišta "Bolje sestre" tokom leta se snabdevaju primorski gradovi Budva, Kotor, Tivat, Bar, Ulcinj i delimično Herceg Novi.

- Kada je počeo da se radi Regionalni vodovod izdašnost je bila 2.650 litara da bi 9. avgusta 2021. bila nekih 265 litara u sekundi. To je alarmantan podatak i treba svakoga da uozbilji u Crnoj Gori. Dovodi se u pitanje vodosnabdevanje u letnjem delu za jul, avgust i septembar. Džaba hoteli s pet zvezdica ako nema vode - kazao je za crnogorske medije Zoran Lakušić, predsednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Herceg Novi se delimično snabdevao iz Hrvatske

Regionalnim vodovodom rešen je dugogodišnji problem, kada su pojedini gradovi u sezoni, poput Budve, bili bez dovoljno vode, dok se Herceg Novi, uz višesatne restrikcije, delom snabdevao iz Hrvatske.

S izvorišta "Bolje sestre" vodom se snabdeva šest primorskih opština, među kojima i Ulcinj. Zato ugostitelji u tom gradu dan bez vode ne mogu da zamisle. Ko će, kažu, da letuje, a da mora bidone da puni.

- Da kažemo gostima nemojte da dolazite i neka idu u Albaniju neka se kupaju i odmaraju, pa onda neka se vrate kod nas da piju i da jedu - pita ugostitelj Ramazan Lešević.

U periodu turističkih rekorda na primorju je iz ovog vodovoda zabeležena višednevna potrošnja od 750 litara u sekundi, prenosi "Sputnjik".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike