Ukrajinci "častili šakom i kapom" predsednika Hrvatske: Zbog Milanovića se digla bura u Kijevu!

25.01.2022

21:27

0

Odgovarajući demarš će uputiti i ambasador Ukrajine u Zagrebu

Ukrajinci "častili šakom i kapom" predsednika Hrvatske: Zbog Milanovića se digla bura u Kijevu!
Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je ambasadorku Hrvatske Anicu Đamić nakon izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koje, prema Kijevu, "vređaju sećanje na Ukrajince koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine". 

Ukrajinsko Ministarstvo zahtevalo je i "javno demantovanje ovih uvredljivih izjava".

- Izjava Zorana Milanovića o događajima Revolucije dostojanstva vređa sećanje na Ukrajince i strance koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine. Izraženo je duboko razočaranje zbog izjava predsednika Hrvatske o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimerenosti pomoći našoj državi u svetlu ruske agresije - navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Kijevu su istakli da je hrvatski predsednik pokazao "nezahvalnost za pomoć" koju su Ukrajina i Ukrajinci „pružali Hrvatskoj u prošlosti.

- Izjave Zorana Milanovića prenose narativne ruske propagande - naglasilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe je navedeno da Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno demantovanje ovih uvredljivih izjava predsednika Hrvatske kao i da se one ubuduće ne ponavljaju.

Odgovarajući demarš će uputiti i ambasador Ukrajine u Zagrebu.

Milanović je u utorak izjavio da će hrvatske vlasti u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine povući svoje vojnike iz snaga NATO-a u Istočnoj Evropi. Prema njegovim rečima, takva odluka neće biti povezana sa Ukrajinom ili Rusijom, već "sa dinamikom američke unutrašnje politike".

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti