Želi advokata Anta Gotovine: Tači u pritvoru u Hagu traži zamenu zastupnika

21.05.2021

16:30 >> 16:31

0

Autor: A. B.

Tačijev zahtev mora da odobri sekretarijat suda

Želi advokata Anta Gotovine: Tači u pritvoru u Hagu traži zamenu zastupnika
Copyright scp-ks.org

Bivši kosovski predsednik i jedan od komandanata terorističke OVK Hašim Tači zatražio je od Specijalizovanih veća za Kosovo u Hagu da mu za branioca imenuje američkog advokata Grega Kihoa umesto Dejvida Hupera.

Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja 1995. godine.

Na statusnoj konferenciji u slučaju Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija održanoj u sredu Tačija je zastupao član tima njegove odbrane Rišar Prosper.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Profimedia/scp-ks.org

On je prethodno podneo ostavku na funkciju predsednika i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optužena za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

Pročitajte još:

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike