"Država sa kojom znaš na čemu si": Nova provokacija iz Zagreba - Milanović žustro navija za nezavisnost tzv. Kosova!

23.12.2021

13:37

0

Dodao je da Hrvatska, koja je već članica EU, treba da sa Srbijom dovrši posao u pronalaženju nestalih u poslednjem ratu

"Država sa kojom znaš na čemu si": Nova provokacija iz Zagreba - Milanović žustro navija za nezavisnost tzv. Kosova!
Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da ne razume zemlje članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo i da će se lično založiti da se to ispravi.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani rekao da su ljudi malo informisani o tzv. Kosovu.

- Meni lično Kosovo je draga država. Kosovo ima prijateljsku državu jer ima živahnu demokratiju. Kosovo je zemlja koja će vrlo brzo u političkom pogledu moći da se pridruži međunarodnim organizacijama. Iznenađujuće je koliko se malo zna o Kosovu čak i u zemljama EU - rekao je Milanović.

On je još rekao da za aktuelnu srpsku vladu priključenje Evropskoj uniji nije prioritet, već da joj je, kako je naveo, važan jedino ostanak na vlasti. Hrvatski predsednik je tako odgovorio na pitanje da li će Srbija ući u EU bez priznanja kosovske nezavisnosti.

- Odgovor je hipotetički, a hipotetičko je i članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Imamo mnogo prepreka koje nisu otklonjene - rekao je Milanović.

Dodao je da Hrvatska, koja je već članica EU, treba da sa Srbijom dovrši posao u pronalaženju nestalih u poslednjem ratu.

Profimedia
 

Novinari u Prištini su Milanovića, koji je je prošle nedelje otkazao odlazak u BiH iz bezbednosnih razloga, pitali da li se u Prištini oseća bezbedno, na šta je on odgovorio potvrdno.

- Ovde se osećam sigurno - rekao je Milanović.

Milanović je za tzv. Kosovo rekao da je "predivna država" u kojoj se zna šta se može očekivati od politike.

- Država s kojom znaš na čemu si - rekao je Milanović.

Izrazio je nadu da će se, kao je rekao, problem na severu Kosova što pre rešiti.

Komentarisao je i imunizaciju na Kosovu i Metohiji i rekao da je impresioniran jer je veća nego u Hrvatskoj.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je sa Milanovićem razgovarala o produbljivanju odličnih odnosa koje imaju tzv. Kosovo i Hrvatska.

- Smatramo Hrvatsku velikim prijateljem Kosova. Zahvalna sam Hrvatskoj zbog vakcina koje su nam donirane i solidarnosti u vezi sa nesrećom u Slavonskom Brodu. Naša zemlja je jasno naznačila da je naša vizija članstvo u evro-atlantskim strukturama, zbog čega cenimo podršku Hrvatske - rekla je Osmani.

Ona je dodala i da se nada da će Hrvatska nastaviti da podržava tzv. Kosovo na tom putu.

Milanović je u dvodnevnoj poseti Prištini, gde se sastao sa Osmanijevom, a u planu je i susret sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Sutra, na Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru, Milanović će provesti sa pripadnicima Oružanih snaga Hrvatske u sastavu misije Kfor.

U međuvremenu posetiće Janjevo u kojem su nastanjeni većinom Hrvati.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti