Zašto je predsednik Hrvatske otkazao posetu BiH? Ovo je jedan od mogućih razloga

19.12.2021

21:19

0

Sve se zakuvalo pre nekoliko dana kada je Milanović rekao da u Srebrenici nije bilo genocida

Zašto je predsednik Hrvatske otkazao posetu BiH? Ovo je jedan od mogućih razloga
Copyright Printscreen/Youtube,N1

Za danas najavljena poseta hrvatskog predsednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini otkazana je "zbog bezbednosnih razloga", objavila je Kancelarija predsednika Hrvatske.

Samo dan pred predviđeni put hrvatska obaveštajna služba SOA upozorila je na bezbednosnu opasnost koja bi mogla ugroziti predsednika. Sakupljeni su podaci sa terena, napravljena analitika i nakon toga je kancelarija Zorana Milanovića donela odluku da predsednik neće da ide na obeležavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Beli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu".

SOA je procenila da bi doček Milanoviću mogao da bude buran, a obaveštajni podaci su ukazivali da mu se sprema nešto slično kao Aleksandru Vučiću pre šest godina u Srebrenici.

Sve se zakuvalo pre nekoliko dana kada je Milanović rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, što je izazvalo niz reakcija, pa i kaznenu prijavu u parlamentu. Navodno su nezadovoljnici pripremali hrvatskom predsedniku vrući doček, koji je mogao da dovede i do nereda, pa je Milanović u poslednjem trenutku otkazao put.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da je ta odluka isključivo Milanovićeva, a da mu je

Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) samo dostavila informacije da u BiH ne bi bio lepo dočekan. Nema informacija kakve su to bezbednosne pretnje koje bi Milanovića dočekale u BiH.

U Zagrebu se kalkuliše da mnogima u BiH ne odgovara dolazak Milanovića kako se ne bi potencirala rasprava o izmeni izbornog zakona, za što se zalaže i hrvatski predsednik.

Premijer Andrej Plenković nedavno je bio u BiH, ali je njegovs poseta prošla bez incidenata.

Milanović putuje 23. decembra u dvodnevnu posetu Kosovu, gde će posetiti i hrvatske vojnike iz sastava Kfora. U njegovoj pratnji trebalo bi da bude i admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, koji pre nekoliko dana nije išao sa ministrom odbrane Mariom Banožićem na tzv. Kosovo.

Pretnje

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela (DKPT) BiH Mirsad Vilić je izjavio da nisu postojali nikakvi podaci o bezbednosnim pretnjama uoči posete predsednika Hrvatske BiH. - Naše službe nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti Milanovića tokom boravka u BiH - rekao je Vilić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike