Šta se krije iza nove blokade puteva? "Vođa" prodao zemlju Rio Tintu, opozicija pre mnogo godina dozvolila sve zbog čega danas protestuje

04.12.2021

08:42

0

Prema dosadašnjim najavama, protesti i blokade planirani su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Valjevu, Jagodini, Leskovcu, Subotici, Kraljevu...

Šta se krije iza nove blokade puteva? "Vođa" prodao zemlju Rio Tintu, opozicija pre mnogo godina dozvolila sve zbog čega danas protestuje
gazela blokada 2711 2021 foto sivacki19 - Copyright Foto: 24sedam / Goran Sivački

Za subotu od 14 sati planirane su nove blokade puteva, dok su prošle obeležile nemile scene kada su građane koji su odbili da se povinuju blokadama i želeli da nastave slobodno da se kreću, bukvalno linčovali, a veći deo opozicije poziva na nove nerede.

Ekološki ustanak, kako ga zovu protestanti koji će blokirati puteve u Srbiji ove subote, politički je motivisan i to iz više razloga, dok je referendum koji pominju samo izgovor za čitav haos.

Pre svega, u beogradskim medijima se provlače informacije da je jedan od predvodnika protesta Marko Blagojević zemljište u Slatini prošle godine prodao firmi "Rio Sava exploration" za preko 700 hiljada evra, dok sa opozicijom u Srbiji pokreće proteste.

Na sve ovo osvrnula se premijerka Ana Brnabić koja je istakla da "protesti nemaju nikakve veze sa zakonima o referendumu i eksproprijaciji, već sa politikom".

Pitala je i zašto su politički predstavnici dela opozicije na ulicama i da li protestuju protiv "Rio Tinta" koji su upravo "oni doveli u Srbiju i dali im sve dozvole ili protiv Zakona o referendumu koji je sada usklađen sa Ustavom donetim 2006. godine, kada su bili na vlasti ili zbog nečeg trećeg".

Potom je predsednik Vučić objavio da ide u Gornje Nedeljice, selo u kom Rio Tinto planira da započne svoj projekat iskopavanja litijuma.

Tim povodom pozvao je isključivo građane tih sela da prisustvuju skupu i nije pozvao svoje pristalice iz Loznice, Krupnja ili bilo kog dela Srbije da dođu na skup.

Prema dosadašnjim najavama, protesti i blokade planirani su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Valjevu, Jagodini, Leskovcu, Subotici, Kraljevu... Predviđena je, navodi se u pozivnicama na proteste i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike