Bivši savetnik za bezbednost SAD o taktici za obuzdavanje Rusije: "Posle katastrofe u Avganistanu NATO treba da pokaže da je i dalje živ"

27.11.2021

21:30

0

"SAD i NATO trebalo da pređu na ofanzivne akcije"

Bivši savetnik za bezbednost SAD o taktici za obuzdavanje Rusije: "Posle katastrofe u Avganistanu NATO  treba da pokaže da je i dalje živ"
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/SkyNews

Bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton apeluje na NATO da preduzme ofanzivne akcije protiv Rusije. 

On predlaže Alijansi da oslabi njen uticaj na na postsovjetskom prostoru.

Prema njegovim rečima, Moskva nastoji da proširi svoj uticaj na „sivu zonu“ koja se prostire istočno od NATO-a i obuhvata Ukrajinu, Belorusiju, Moldaviju i Južni Kavkaz.

Nesposobnost Zapada da se suprotstavi Rusiji u tim regionima pokazuje njegovu kratkovidost, navodi ekspert u članku za američki portal „1945“.

- Povećanje vojne pomoći Ukrajini, blokiranje 'Severnog toka 2', bojkot ruske nafte i druge diplomatske i ekonomske sankcije su opravdane mere, ali nisu dovoljne, smatra Bolton.

S tim u vezi, bivši savetnik šefa Bele kuće ocenio je da bi SAD i NATO trebalo da pređu na ofanzivne akcije.

Pod takvim akcijama političar podrazumeva rešavanje „zamrznutih sukoba“ na postsovjetskom prostoru i uklanjanje drugih prepreka koje sprečavaju zemlje „sive zone“ da uđu u NATO.

Kao primer je naveo situaciju sa Pridnjestrovljem i Moldavijom. Pored toga, on je apelovao da se obrati pažnja na problem Abhazije i Južne Osetije. Američki političar smatra da bi svi ti sukobi pomogli da se odvrati pažnja Moskve sa Ukrajine.

Prema njegovom mišljenju, Alijansa mora jasno da definiše koje države „sive zone” već sada ozbiljno pretenduju na članstvo u NATO-u, kako bi oslabila uticaj Rusije na njih.

Političar je predložio da se Moskvi nedvosmisleno prenesu namere Zapada u regionu i njegova volja da ostvari svoje ciljeve.


Posle katastrofalne evakuacije snaga iz Avganistana, NATO treba da pokaže da je i dalje živ, zaključio je Bolton, dodajući da bi poruka Moskvi trebalo da bude da „ne predstoje laki dani“.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike