Novo rusko "oružje": Po čemu se nazalna vakcina koju je primio Putin razlikuje od obične

27.11.2021

17:40

0

Klinička ispitivanja nazalne verzije vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve“ počela su krajem oktobra

Novo rusko "oružje": Po čemu se nazalna vakcina koju je primio Putin razlikuje od obične
putin - Copyright Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Nazalnu vakcinu u spreju moći ćemo jednog dana da primimo i kod kuće, to je neverovatna prednost u borbi protiv kovida pošto vakcinacija neće zahtevati puno ljudi, a to je jako važno u ovoj situaciji, kaže farmakolog Prof. dr Milica Prostran.

Ona je otkrila i druge prednosti prve nazalne Sputnjik V vakcine koju razvija Rusija, a već ju je primio Vladimir Putin.

Klinička ispitivanja nazalne verzije vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) počela su krajem oktobra. Ruska farmaceutska kompanija „Generium“ tada je saopštila se nada da će za šest do osam meseci uspeti da je registruje.

Prednosti nazalne Sputnjik V vakcine

Testiranje za sada prolazi bez neželjenih efekata, a glavni pojam koji prati prvu nazalnu vakcinu protiv pošasti koja je odnela stotine hiljada života i usporila svet je "sterilini imunitet".

O čemu se radi za Sputnjik objašnjava naš čuveni klinički farmakolog Milica Prostran, nekadašji profesor farmakologije i toksikologije Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Sve vakcine dospevaju u sistemsku cirkulaciju, u ceo organizam, odnosno organe, tako da se i neželjena dejstva vakcine ispoljavaju na različitim organima i organskim sistemima. Nazalna vakcina podrazumeva da se unese na nosnu sluznicu, što je u suštini prirodni put unošenja virusa u organizam. Na taj način neželjena dejstva se minimiziraju, a efikasnost je prilično dobra - kaže Prostranova.

Primena na najlakši mogući način

Ona dodaje da su ruski naučnici pragmatično prišli problemu, pokušavaju da prevaziđu ograničenja koja ima klasična vakcina, bilo njihova, bilo nečija druga. Kaže da je posle svega što se na tržištu lekova dogodilo u poslednjih godinu i po dana potraga za nazalnom vakcinom pravi, moderni pristup razvoju leka, jer omogućava primena na najlakši mogući način.

- Put primene jednak je prirodnom inficiranju virusima, udišete vazduh iz okoline u kome se nalaze čestice virusa, one preko nosne sluznice dospevaju u ždrelo i dalje u respiratorne puteve. Dakle, vi vakcinu primenjujete kao što se čovek u normalnim okolnostima inficira. Takve vakcine za humanu primenu već postoje protiv običnog gripa u Americi, međutim, pretpostavljam da će zbog toga što će biti manje neželjenih dejstava nego kod klasične vakcine, one biti prihvatljivije za opštu populaciju - ističe Prostranova.

Postoje li neželjena dejstva?

Stručnjacima je teško da objasne da je kovid moguće pobediti samo vakcinacijom, mali je broj zemalja u kojima ona prelazi prag neophodan za zaštitu cele nacije, zato smo našu sagovornicu pitali da li je optimista oko ubeđivanja da sprej koji će ljudi ubrizgati u nos može da ih zaštiti od smrtonosnog virusa, ali i da nije reč o nečemu što im može naškoditi.

- Neželjena dejstva lekova su sastavni deo farmakoterapije, nema leka bez neželjenih dejstava. Kada se lekovi lokalno primenjuju preko nosne sluznice moguće su lokalne reakcije ograničenog tipa, reakcije na mestu primene u smislu alergijskih, ali i kada klasično primenite ove vakcine ili bilo koje druge, imate bol, otok, crvenilo na mestu primene. Mogući su bolovi u mišićima, u nervima, temperatura. Lično, kao klinički farmakolog ne mislim da će lokalne alergijske reakcije biti prepreka za razvijanje i primenu ove vakcine - ističe Prostranova.

Tehnološka trka

Ona dodaje da se nazalne vakcine protiv kovida trenutno razvijaju i na Tajvanu, u Japanu i još nekim zemljama, pa pretpostavlja da će uskoro početi i tehnološka trka ko će prvi da završi neophodna klinička ispitivanja i pusti vakcinu u promet.

Dodaje da građane ova činjenica ne treba da brine, a to su pokazala i dosadašnja iskustva sa Sputnjikom Ve, ali i drugim vakcinama protiv kovida 19, iako je obično potrebno 10 do 12 godina, odnosno četiri faze kliničkih ispitivanja da bi se neki lek pustio u promet:

- Kada situacija zahteva hitnu reakciju, može i ranije. Imamo lekove koji se primenjuju u onkologiji, recimo Herceptin je u Americi pušten u promet posle završene druge faze kliničkih ispitivanja - na 150 pacijentkinja. Ovo je vanredna situacija s kojom živimo dve godine, moramo brže nego uobičajeno da nađemo mehanizme da prevaziđemo ovaj problem, da se što je moguće pre vratimo normalnom životu".

Racionalan potez Putina

Ova profesorka farmakologije i toksikologije kaže da odluku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da primi nazalnu vakcinu u eksperimentalnoj fazi, pre njene registracije, ne treba smatrati hrabrim potezom, u pitanju je nešto drugo.

- Potraga za novim lekom ili načinom njegove primene često kao cilj pre svega ima zaradu, to smo videli tokom pandemije, ali to nije razlog zašto se do nazalne vakcine prvo došlo u Rusiji, nauka je na prvom mestu. A što se tiče Vladimira Putina, on očigledno ima apsolutno poverenje u ruske naučnike, uostalom, on je racionalan čovek. Putin je krajnje racionalno pristupio ovom procesu.

Vakcinacija nazalnom vakcinom protiv virusa korona će biti na šest meseci. Za razliku od vakcine „Sputnjik Ve“ koja se daje intramuskularno, novu verziju nije potrebno zamrzavati, pa ni njena isporuka neće zahtevati posebne uslove. Najavljeno je da će nazalna verzija vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) biti dostupna na međunarodnom tržištu već sledeće godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike