Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji: Ceo paket mera pronatalitetne politike biće poznat u januaru

24.11.2021

20:36

0

"Još razmatramo čime taj paket može da se obogati i da ponudi više parovima koji žele da stvaraju porodici i da imaju više dece"

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji: Ceo paket mera pronatalitetne politike biće poznat u januaru
Šabac sastanak - Copyright Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji:


Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Ratko Dmitrović izjavio je danas tokom radne posete Šapcu da će ceo paket mera pronatalitetne politike, koje je jutros najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučiić, biti poznat do kraja januara i da će država pored značajnog povećanja roditeljskog dodatka, bespovratno kreditirati stanove za mlade parove sa najmanje 20.000 evra. 

Ministar je rekao da je dogovor da se na paketu mera još radi i da je predsednik izneo tri uvodne mere.

- Još razmatramo čime taj paket može da se obogati i da ponudi više parovima koji žele da stvaraju porodici i da imaju više dece - izjavio je Dmitrović. 

Ministar se osvrnuo i na  izjavu predsenika Vučića koji je najavio da će roditeljski dodatak za prvo dete sa 100.000 dinara biti povećan na 300.000, dodajući da će povećanja sigurno biti i za drugo i treće dete, ali da iznosi nisu precezirani.

-Mere koje je predsednik predložio su najava značajnijeg i sadržajnijeg odnosa prema pitanju demografije i ubeđeni smo svi, da mogu da daju rezultate, ali ovo je posao gde se rezultati ne mogu videti kao kad asfaltirate put, demografija je dugoročan i vrlo složen problem - naglasio je Dmitrović.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji:
 

 

Kad je reč o podsticaju za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, država će, prema rečima ministra, najverovatnije učestvovati sa 20.000 evra za svaku porodicu.

-Ova mera biće vezana za žene, odnosno, žena će biti nosilac prava vlasništva kako ne bi došlo do zloupotreba - rekao je Dmitrović.

Ministar je naglasio da će novi paket mera doneti još pogodnosti za mlade parove, i da će to biti kruna snažnog zalaganja da se ojačaju porodice i usmeri pažnja svih na njihov vrhunski značaj, jer bez porodica kako je rekao, neće biti ni nas.

-Takođe, mislim da je izuzetno važna i mera koja se odnosi na položaj studenata, rekao je ministar,.

On je pojasnio da će studentkinje koje u toku studiranja zasnuju porodicu i, zatrudne, imati privilegovan položaj po pitanju polaganja ispita, odnosno imaće mogućnost da u saradnji s profesorima biraju termine izlaska na ispite.

-Takav privilegovan položaj bi bio ograničen, na naprimer do 26 godine, ali bi svakako omogućio mladim ženama da rode jedno ili dvoje dece još u toku studiranja - rekao je ministar.

Ova mera, prema njegovim rečima, povezana je s problemom sterilitata koji se drastično uvećava što je žena starija. 

-Iako nemamo egzaktne podatke, procena je da stopa steriliteta kod žena do 26 godina iznosi pet odsto, a da se ona posle 35. godine starosti, pomera na više od 50 procenata - rekao je ministar.

Posle razgovora sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, ministar je izjavio da je ohrabren merama i idejama koje ovaj grad sprovodi, jer je promena smera demografske putanje u Srbiji, danas pitanje svih pitanja. 

Pajić je rekao da se u Šapcu godišnje rodi  između 1.000 i 1.100 beba i da će lokalna uprava uskoro formirati Radno telo za populacionu politiku koje će ući u  Plan razvoja grada.

-Namera nam je da unapredimo pronatalitetne mere i da pratimo efekte tih mera kako bismo doprineli da nam se rađa što više dece i da mlade ljude zadržimo, da  ne odlaze u inostranstvo već da u Šapcu osnivaju svoju porodicu - rekao je Pajić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike