Vučić: Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete, a za studentkinje ako zatrudne posebne pogodnosti!

24.11.2021

09:30

0

Predsednik je govorio o novim demografskim merama

Vučić: Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete, a za studentkinje ako zatrudne posebne pogodnosti!
aleksandar vučić (8) - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je na početku obraćanja naciji govorio o novim demografskim merama.

- Danas govorimo o nekoliko važnih tema. Počeću sa jednom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama, i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da demografskim merama obezbedimo napredak naše nacije.

- Ono što se čini da svi znate, da bez obzira što je usvojen budžet, od 1. januara ćemo za svako prvorođeno dete davati 300.000 dinara. Želimo da podstaknemo majke na rađanje. To će biti kombinovan sa mnogo drugih mera.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

 

- Što se tiče drugog i trećeg deteta, biće posebno značajno uvećanje za drugo dete. Obavestićemo vas o tome u narednih 15 dana. Te mere će biti pojačane i u finansijskom i svako drugom smislu.

Takođe, najavio je i meru za studente.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

 

- Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici, pošto nam danas majke rađaju prvo dete u 30. godini. Pokušaćemo da motivišemo studente, i dame i muškarce, da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26. godine, a za Medicinski fakultet do 28. godine. 

Predsednik je rekao da za njih neće važiti obnova godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike