Srbija je na pragu demografske starosti, ali država ima plan: Na novim merama se intenzivno radi

22.11.2021

12:08

1

Vučić je najavio da će ovo biti velika vest, zbog značajnog uvećanja davanja države svim ženama koje se odluče da rode decu

Srbija je na pragu demografske starosti, ali država ima plan: Na novim merama se intenzivno radi
infant-4025284_1280 - Copyright Pixabay

Srbija je na pragu demografske starosti, a natalitet je najmanji u poslednjih 10 godina, navodi se u najnovijem Zdravstveno statističkom godišnjaku Srbije za 2020. godinu, koju je objavio Zavod za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Broj živorođene dece ima trend pada, a stopa živorođenih u 2020. godini je najniža u poslednjih 10 godina i iznosi 8,9 na 1000 stanovnika.

Zabrinjava i stopa smrtnosti, jer je u Srbiji u 2020. godini registrovano 14.933 više smrtnih slučajeva u odnosu na prosek u periodu 2016-2019. godine. Kao najčešći uzroci smrti u 2020. godini navode se bolesti sistema krvotoka 47,3 odsto, tumori 18,3, COVID-19 8,9, dok bolesti sistema čine tri odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će u narednih 10 dana biti predstavljena celovita i sveobuhvatna podrška politici rađanja dece u Srbiji, jer kako je istakao, "sve što radimo, sve što gradimo, nema nikakvog smisla, ukoliko ne bude onih koji sve to mogu da sačuvaju i unaprede u budućnosti". Vučić je najavio da će ovo biti velika vest, zbog značajnog uvećanja davanja države svim ženama koje se odluče da rode decu. 

Kako 24sedam saznaje, reč je o paketu mera koji je ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović predložio predsedniku Vučiću uoči njihovog zajedničkog odlaska na Samit o demografiji, u Budimpešti.

Poslednje dve nedelje traju intenzivne konsultacije o merama, u kojima učestvuju kabinet Predsednika Srbije, kao i resorni ministri Dmitrović i Siniša Mali.

Da podsetimo, u Budimpešti je krajem septembra organizovan Četvrti demografski samit, na kome je učestvovao srpski predsednik, a u delegaciji je bio i ministar Dmitrović.

Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Vučić u Budimpešti na Samitu o demografiji

Vučić je nakon Samita najavio da će u narednih mesec dana država izaći sa merama natalitetne demografske politike, te izrazio uverenje da će građani biti zadovoljni merama koje će vlasti u Srbiji izneti.

„Ako nešto nema taktičko ili kratkoročno dejstvo ono nije predmet interesa ljudi. Demografija i pitanje rađanja dece je suštinsko pitanje opstanka Srbije, ali i njenog napretka, ekonomskog razvoja. Bez ljudi ne možemo da imamo veći BDP, da napravimo ništa, uradimo ništa“, naglasio je on u izjavi novinarima.

24sedam/Goran Sivački
Ratko Dmitrović

Rekao je da je ministar za brigu o porodici Radomir Dmitrović podneo premijerki i njemu predlog mera, te naglasio da će jedan deo mera biti prihvaćen i da će biti urađeno sve što može da se podigne natalitet. On je istakao da je mali broj dece u Srbiji i da mora da se preduzme splet mera koje je pripremio resorni ministar Dmitrović.

"Nadam se da ćemo postići bolji rezultat u manjim sredinama", izjavio je Vučić i dodao da lošu situaciju potvrđuju reči da "Srbija za 20 godina neće imati ni pet miliona stanovnika".

"Isprazniće nam se zemlja", upozorio je Vučić.

Podsetimo, u intervjuu za 24sedam, ministar Dmitrović upozorio je da ako ne zaustavimo trendove koji nas satiru već decenijama, dakle ako se zaista ništa ne promeni u odnosu mortaliteta i nataliteta, ako u tom odnosu i dalje budemo gubili 40.000 stanovnika godišnje, ako godišnje iz Srbije nastavi da odlazi od 40.000 do 50.000 ljudi, Srbija će 2050. godine imati samo oko četiri i po miliona stanovnika, a sada nas je nešto malo ispod sedam miliona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike