Vučić: Gde biste me obesili da ja govorim o ujedinjenju Srbije sa nekom drugom teritorijom?

22.11.2021

14:30

0

Vučić dodaje da je na Beogradu da govori istinu i da ne vređa međunarodnu zajednicu

Vučić: Gde biste me obesili da ja govorim o ujedinjenju Srbije sa nekom drugom teritorijom?
Tan2021-11-22_15741546_2 - Copyright TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

„On preti direktnim ujedinjenjem sa Albanijom, a šta bi bilo da ja nešto slično izjavim oko ujedinjenja sa nekim drugim teritorijama – da li biste me obesili u Vašingtonu, Njujorku, Parizu, Briselu – gde“, upitao je srpski predsednik Aleksandar Vučić međunarodne zvaničnike, komentarišući izjavu kosovskog premijera.

Aljbin Kurti izjavio je proteklog vikenda da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom samo ako bude predstavljen na demokratski način, ali i da to nije prioritet u ovom mandatu njegove Vlade.

Vučić kaže da nije hteo ni da reaguje povodom izjave Aljbina Kurtija, već da je to učinila premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je ujedno, kako kaže, „pitala mnoge u Evropi hoće li bilo koju reč da kažu povodom pretnji, jer su ipak u pitanju „pretnje premijera privremenih institucija u Prištini“.

„On preti direktnim ujedinjenjem sa Albanijom, a sada se vi pitate i jednog od ambasadora sa kojim sam imao sastanak u nedelju pitao sam – ‘šta bi bilo da ja nešto slično izjavim oko ujedinjenja sa nekim drugim teritorijama – da li biste me obesili u Vašingtonu, Njujorku, Parizu, Briselu – gde. Znam da ne bih mogao da živim jedan sat. Svi svetski mediji bi brujali o tome i pravili od toga neverovatne priče i plašili ceo svet velikosrpskom hegemonijom“, ocenjuje Vučić.

Sa druge strane, kaže da, kada je reč o „velikoalbanskim idejama i velikoalbanskoj hegemoniji“ – to „ne izaziva nikakav strah i podozrenje kod njih“.

„To je uobičajno za njih, možda će u nekom mesečnom, bezveznom izveštaju da napišu da baš nije bila pametna izjava i ništa više od toga“, ocenjuje predsednik Srbije.

Kritikovao je i izvestiteljku EP za Kosovo, Violu fon Kramon, rekavši da se ona zalaže za antisrpsko, pa čak i anticivilizacijsko ponašanje, te da voli da „soli pamet svima“.

Rekao je da se ona o svemu i svačemu oglašavala u Srbiji i iznosila svoj stav, ali da to ipak nije učinila posle izjave Aljbina Kurtija, iako je izvestiteljka za Kosovo.

„Nije joj palo na pamet da kritikuje velikoalbanske težnje i izjave Aljbina Kurtija i ne pada im na pamet. I to dovoljno govori o njihovoj objektivnosti i koliko nemaju dobre namere prema Republici Srbiji“, poručio je Vučić.

Dodaje da je na Beogradu da govori istinu i da ne vređa međunarodnu zajednicu, ali ipak podvlači da je reč o licemerju dela međunarodne zajednice, koje će samo da se uvećava.

Prokomentarisao je posete kosovske predsednice i dvoje ministara iz kosovske vlade Kanadi, te sastanke sa više međunarodnih zvaničnika na kojima su optuživali Srbiju i Rusiju za destabilizaciju regiona.

„Kad ne možete da se koncentrišete na to šta da radite za svoj narod, kada vam je ceo fokus politike u mržnji prema nekome, onda to tako ispada“, ocenio je Vučić.

On nema problem sa tim što prištinski zvaničnici putuju, ali i kaže da oni posećuju zemlje koje su ih već priznale i gde već imaju dugogodišnju podršku.

„Podršku koja dugo traje – trinaest godina i mnogo pre tih trinaest godina, (podršku onih) koji su im omogućili da bombe padaju po srpskim gradovima, po srpskoj vojsci i policiji 1999. Nikakva velika novost“, ocenio je Vučić.

Povodom najave Španije o otvaranju kancelarije u Prištini, te spekulacija da bi ova zemlja mogla da prizna Kosovo, predsednik Srbije kazao je danas da je nedavno razgovarao sa španskim premijerom, te da je gotovo siguran da neće doći do primene stava ove zemlje.

„Ja nisam neko ko je u španskoj vladi, ali ja znam naše španske prijatelje, čvrstinu premijera Sančeza, razgovarao sam sa njihovim kraljem u Abu Dabiju kada sam ga sreo i u Kazahstanu“, poručio je srpski predsednik.

Zaključuje da je „skoro apsolutno siguran da će naši španski prijatelji ostati čvrsti u poštovanju međunarodno-javnog prava i normi Ujedinjenih nacija“.

Vučić se i danas osvrnuo na lobiranje Prištine, te kazao kakav će odgovor Srbije biti ukoliko jedna zemlja koja nije priznala Kosovo to učini.

„Naš odgovor je spreman, čekam da nam pokažu prvu zemlju koja će da ih prizna ili da potpišu da žele da uđu u neku međunarodnu organizaciju. Tog dana će da dobiju nekoliko razglednica iz Beograda i iz nekih drugih zemlja širom sveta, na kojima će da piše koga priznaju a koga ne priznaju“, kazao je srpski predsednik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike