Ana Brnabić iz Pariza poručila: "Tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku" (VIDEO)

12.11.2021

11:52

0

Autor: 24sedam

Brnabić ističe da tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema

Ana Brnabić iz Pariza poručila: "Tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku" (VIDEO)
Ana Brnabić (3) - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je ključna tema depolitizacija Uneska što znači da tzv. Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

Premijerka Srbije će se sastati i sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule.

Brnabić je, posle panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.

- Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije - kazala je premijerka.

Ističe da tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema.

- Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće depolitizaciju za vreme njenog mandata - dodala je Brnabić.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je kazala da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

- Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slucaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa - rekla je ona.

Brnabić dodaje da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

- Ako bi se tako nešto desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i značilo bi da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima i ljudi koji su danas u Unesku znaju to - kazala je Brnabić i dodala da postoje druga pitanja kojima treba da se bave, a ne tzv. Kosovom.

Jedno ili dva poglavlja

Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

Ona je kazala da je sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, ali pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno da li možemo da računamo na podršku Francuske za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

- Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem tu pozitivne vesti i podršku Francuske, da li za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku - rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i čitavoj Srbiji da se sa radošću seća posete Beogradu.

"Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i Slovenije sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o njihovoj podršci koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu EU, regionalnim odnosima, regionalnoj saradnji", rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je u Parizu razgovara i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

- Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastav i danas - rekla je Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike