Brnabićeva: Kurtijeva izjava može da destabilizuje region

21.11.2021

14:12

0

Ta izjava je samo još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i regionalne bezbednosti

Brnabićeva: Kurtijeva izjava može da destabilizuje region
Tan2021-11-15_135350661_10 - Copyright Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da izjava Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije može ozbiljno da destabilizuje ceo region.

- Ta izjava je samo još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i regionalne bezbednosti. Ta izjava može da izazove velike potrese u celom region. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice - izjavila je premijerka za Tanjug.

Ona kaže da bi volela da je čula nešto od Viole fon Kramon u vezi s nečim što i jeste njen posao, kao evropskog izvestioca za Kosovo.

- Žena se više bavi centralnom Srbijom i kritikuje sve teme ovde, od prava radnika, plasira laži i poluinformacije o vijetnamskim radnicima koji rade u Republici Srbiji kod stranog investitora, koji pri tome poštuje sve zakone Republike Srbije. Ona se bavi Srbijom i svim temama, od vladavine prava, preko prava radnika, do naše investicione klime, rudarstva i rudarenja litijuma u Srbiji, umesto da se bavi time šta se dešava na teritoriji Autonomne pokrajine KiM. Ne izjašnjava se o onome o čemu treba da se izjašnjava kao izvestilac za tzv. Kosovo, a to je izjava Aljbina Kurtija - naglasila je premijerka.

Brnabićeva je podsetila da smo u ovoj godini bili svedoci 117 različitih napada na Srbe i srpsku imovinu na KiM, što je za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

- Ni o jednom od tih napada Viola fon Kramon se nije izjasnila. Tako da bih volela da čujem i EU, i Violu fon Kramon šta imaju da kažu o ovome. Svako ćutanje je znak odobravanja”, poručila je premijerka.

Na pitanje da li je moguće da u budućnosti dođe do takvog scenarija, Brnabićeva je odgovorila da sumnja u to, ali da je potrebno da svi međunarodni činioci kažu da je to nemoguće.

- Zavisi od toga kako će se međunarodna zajednica postaviti prema tome, ali to bi onda značilo mnogo šire posledice za čitav ovaj region, ali i za druge regione u Evropi i svetu. Ja se nadam da se oni nisu izjasnili samo zato što je vikend pa možda ne rade, mada vidimo da Viola fon Kramon i vikendom voli da kritikuje Srbiju. Ja se ipak nadam da će se oni oglasiti - zaključila je premijerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike