"Kurtiju usta puna mira i stabilnosti": Petković posle niza poteza Prištine hitno zove Međunarodnu zajednicu

20.11.2021

20:13

0

Dodao je i da oni koji podržavaju Kurtija u, kako je rekao, fašističkim i ekspanzionističkim idejama, neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi

"Kurtiju usta puna mira i stabilnosti": Petković posle niza poteza Prištine hitno zove Međunarodnu zajednicu
Petar Petković/B.P./ATAImages

Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

- To reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba. Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu - poručio je Petković.

Iako su, kako je dodao, "Kurtiju usta puna mira i stabilnosti", Kurti zna da stvaranje takozvane Velike Albanije znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanja domino efekta sa nesagledivim posledicama.

- Ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju "Velike Albanije", jer oni koji bi na tom referendumu glasali ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo - naglasio je Petković.

Dodao je i da oni koji podržavaju Kurtija u, kako je rekao, fašističkim i ekspanzionističkim idejama, neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi.

Tanjug printscreen
 

- Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine - istakao je Petković.

- Srbija i srpski narod čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre - naglasio je Petković.

Kurti je u intervjuu za švajcarski onlajn magazin "Monokl" izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, prenela je prištinska "Gazeta Ekspres".

Kurti je rekao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije.

- U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način - rekao je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti