Vučić u utorak sa Lajčakom u Beogradu, evo koju poruku donosi izaslanik EU

22.11.2021

14:09

0

Sastanak će se održati u 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

Vučić u utorak sa Lajčakom u Beogradu, evo koju poruku donosi izaslanik EU
Vucic Lajcak Tviter predsednikrs - Copyright Twitter/predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u utorak, 23. novembra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sastanak će se održati u 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Kako se navodi, nakon sastanka će medijima biti prosleđeno saopštenje.

Podsetimo, Lajčak je izjavio nakon nedavnih sastanaka sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu da je krajnje vreme za pravi napredak u tom dijalogu.

Tog dana nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije.

Sutrašnja poseta Miroslava Lajčka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

Kako Tanjug saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu, specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, sutra u Beograd donosi poruku šta EU očekuje od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti napretka u dijalogu i sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

”Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao”, kaže portparol EU, Peter Stano, za Tanjug.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug ocenjuju da se ministarske poruke ”očigledno nisu dobro čule” uzimajući u obzir poslednju rundu dijaloga Beogrda i Prištine na kojoj ponovo nije bilo niti napretka niti ”atmosfere za razgovor”, i da će ih Lajčak sada ”doneti” lično.

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na ”konstruktivan angažman” i postizanje ”pozitivnih rezultata” uz insitiranje na ”primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga”.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na ”sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine”.

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji ”moraju da se sagalse oko nečega”.

”U ovom trenutku te sagalsnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Pristini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo”, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Dodaje se da bi specijalni predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na ”rizike” od propuštanja tog momentuma.

U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru na usvajanju naći zakljčci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike