Srpska lista osvojila najviše opština: Kurti izgubio u Prištini

14.11.2021

20:30

0

Samoopredeljenje imaće gradonačelnike u samo četiri opštine na Kosovu

Srpska lista osvojila najviše opština: Kurti izgubio u Prištini
Albin Kurti, Tan2021-11-14_1448459_1 - Copyright Tanjug/AP Photo

Srpska lista imaće najveći broj gradonačelnika od svih stranaka na Kosovu, nakon još jednog osvojenog mandata u drugom krugu lokalnih izbora u Klokotu.

U prvom krugu izbora SL je osvojila devet opština, što je u konačnom zbiru 10 mandata gradonačelnika, rezultat koji nema nijedna druga stranka na Kosovu.

Na drugom mestu, prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK, nalazi se Demokratska Partija Kosova sa ukupno devet osvojenih mandata, od čega četiri osvojena u prvom, a pet u drugom krugu.

Slede Demokratski savez Kosova sa sedam, Alijansa za budućnost Kosova sa pet i Pokret Samoopredeljenje koje će imati gradonačelnike u četiri opštine na Kosovu.

Stranka Aljbina Kurtija Samoopredeljenje je odnelo pobedu u Gnjilanu, Kamenici, Podujevu i Štimlju, a u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu kandidati te stranke poraženi su u osam opština.

Kurtijeva stranka je, prema podacima na zvaničnom sajtu CIK, izgubila u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Kačaniku, Orahovcu, Vitini, Kosovu Polju i Obiliću.

Samoopredeljenje je u 12 optšina, od 38 koliko ih je na Kosovu, imalo kandidate u drugom krugu.

U prvom krugu izbora Samoopredeljenje nije dobilo ni u jednoj opštini, od 17 u koliko je glasanja za gradonačelnika završeno već 17. oktobra.

Aljbin Kurti je izgubio i Đakovicu jer na polovini obrađenog uzorka vidi se da je A. Đini dobio 62% glasova (Ramušev), a Mimoza Kusari (Samoopredeljenje) samo 38.

U neizvesnoj trci za gradonačelnika Prištine za sada vodi kandidat Demokratskog saveza Kosova Peprerim Rama, a predsednik te stranke proglasio je pobedu u tom gradu.

Kako je saopštio CIK, na osnovu 76 odsto prebrojanih glasova, Peprerim Rama je dobio 30.211 ili 51,1 odsto od ukupnog broja izašlih na izbore u Prištini.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović ubedljivo je pobedio u drugom krugu lokalnih izbora na KiM.

Kako se saznaje, Bogdanović je trijumfovao sa 1021 glasom i potukao drugog kandidata Strahinju Spasića koji je nastupio protiv Srpske liste.

Ovime je Srpska lista potvrdila pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom i još jednom pokazala da ima najsnažnije poverenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da čvrsto stoji uz svoju državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike