Izbori na Kosmetu bez većih incidenata: "Kandidati da ne proglašavaju pobedu pre preliminarnih rezultata"

14.11.2021

19:06

0

Tokom celog dana glasanja zabeležen je generalno linearni trend izlaznosti, bez značajnog priliva birača na biračka mesta

Izbori na Kosmetu bez većih incidenata: "Kandidati da ne proglašavaju pobedu pre preliminarnih rezultata"
Tan2021-11-14_1446563_0 - Copyright Tanjug/AP Photo

Izborni dan na Kosovu protekao je relativno mirno i nisu zabeleženi ozbiljni incidenti na biračkim mestima, koji bi mogli da naruše integritet ili kredibilitet procesa, ocenjuju iz Demokratije na delu (DND), mreže nevladinih organizacija koje su pratile izborni dan.

Tokom celog dana glasanja zabeležen je generalno linearni trend izlaznosti, bez značajnog priliva birača na biračka mesta.

Nedostajalo je pridržavanje zaštitnih mera protiv kovida-19, posebno od strane glasača u ruralnim područjima, ali ne isključujući ni izborno osoblje.

U popodnevnim satima primećena su kretanja eksponenata političkih subjekata na pojedinim lokacijama, uključujući i premijera Kosova, što se može protumačiti kao vršenje uticaja na volju birača.

Uočeno je povećano interesovanje medija i organizacija za merenje raspoloženja birača kroz sprovođenje izlaznih anketa na izlazu sa biračkih mesta. Takođe je saopšteno da su pojedini mediji bili ograničeni u praćenju napretka procesa na biračkim mestima.

Tanjug/AP Photo
 

Što se tiče proceduralnih nepravilnosti, ovaj proces je takođe bio praćen problemima koji su se ponavljali u svim predizbornim procesima. Netačnosti u biračkom spisku (oko 50 odsto biračkih mesta), i izuzetno visok trend potpomognutog glasanja (preko 90 odsto biračkih mesta) dve su najizraženije pojave u drugom krugu izbora.

Vredi napomenuti da su u ovom izbornom procesu slučajevi fotografisanja glasanja zabeležili značajan pad u odnosu na prethodne izborne procese, gde je ova pojava bila veoma izražena.

U iščekivanju početka procesa prebrojavanja, Demokratija na delu poziva na veću brigu i pažnju izbornog osoblja kako bi se osiguralo pošteno odraz građanske volje.

- Takođe pozivamo političke subjekte i njihove simpatizere da ne najavljuju eventualne pobede na osnovu nezvaničnih izvora, već da sačekaju objavljivanje preliminarnih rezultata od strane CIK", navode iz DND.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike