„Koljite sve Srbe, a prvo moju sestru, oprostiću vam grehove“: Fratar Perić predvodio najmonstruoznije zločine

16.10.2021

18:30

1

Autor: M. I.

Perić je tokom misa koje je držao u crkvi, redovno pozivao Hrvate da čine zločine nad Srbima

„Koljite sve Srbe, a prvo moju sestru, oprostiću vam grehove“: Fratar Perić predvodio najmonstruoznije zločine
Fratar Srećko Perić - Copyright Printscreen/Monografija Ive Goldsteina Бивши и Садашњи Срби Bivši i Sadašnji Srbi/Facebook Wikipedia

Jedna od najmonstruozniji ličnosti iz Drugog svetskog rata, za koju šira javnost nije čula, je svakako fra Srećko Perić koji je od uspostavljanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske pozivao Hrvate da ubijaju Srbe. 

Perić je rođen u Crnom Lugu kod Livna 1896. Obrazovao se u Livnu, Visokom i Sarajevu, a 1920. godine je postao sveštenik. Bio je župnik u Ljubunčiću, Livnu, Tuzli, ali i u Nišu gde je radio i kao veroučitelj u školi. Pre rata je osnovao dve rimokatoličke župe u Srbiji.

Wikipedia
 

Ulogu Srećka Perića tokom Drugog svetskog rata je svojevremeno opisao istoričar i antropolog Srboljub Živanović.

- Još pre kapitulacije kraljevine Jugoslavije, on je preuzeo vlast u Livnu već u 16.20 časova, kada je Slavko Kvaternik objavio otcepljenje Hrvatske od Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske. Tada je nadbiskup zagrebački, ratni zločinac Alojzije Stepinac poslao poruku poglavniku Nezavisne države Hrvatske Anti Paveliću: ”Imate naše iskreno poštovanje, i mi vam obećavamo našu poniznu i iskrenu saradnju, za bolju budućnost naše domovine” – rekao je Živanović.

Odmah započeo progon Srba

On je objasnio da je masakr nad Srbima počeo odmah po uspostavjanju ustaške vlasti.

- Fra Srećko Perić je odmah pokupio sve Srbe u Livnu, odveo ih u Koprivnicu (između Bugojna i Kupresa) gde su prethodno svirepo mučeni, a zatim poubijani. Tako je počeo pokolj Srba. Istorijski izvori govore da je do 20. avgusta 1941 godine ubijeno preko 5.600 odraslih, žena i dece. Periću su u ubijanju i mučenju Srba pomagali fratri iz samostana Gorica. U ubijanju i mučenju Srba su učestvovali svi fratri iz tog samostana – kazao je istoričar.

„Koljite sve Srbe, a najpre moju sestru“

Perić je tokom misa koje je držao u crkvi, redovno pozivao Hrvate da čine zločine nad Srbima, a ostao je upamćen po tome što je jednom prilikom pozvao na ubistvo svoje sestre. Njen „greh“ je bio što se udala za Srbina.

Wikipedia
 

- U Rimokatoličkoj “crkvi”u Livnu, prilikom mise i propovedi fra Srećko Perić se obratio prisutnim Hrvatima rečima: “Braćo Hrvati, koljite sve Srbe, a najpre moju sestru koja je udata za Srbina, a onda dođite da vas ispovedim da dobijete oprost grehova”. To je bilo u proleće 1941. godine, odmah posle proglašenja Nezavisne Države Hrvatske – rekao je Živanović.

Ovaj fratar je učestvovao u brojnim zločinima, a za neke se zna da su izvšeni po njegovom direktnom naređenju.

- Perić je naredio da se svi muškarci iz sela Golinjevo bace živi u krašku jamu na planini Tušnici. Njihove žene i decu su bacili u jamu Komašnicu. Muškarce, žene i decu iz Gornjih i Donjih Rujana bacili su u jamu Ravni dolac. Perić je naredio i klanje Srba (oko 200) u školi u Čelebiću. Po njegovij naredbi ubijeno je preko 300 žena i dece iz Čaprazlija. Više stotina Srba je bačeno u jamu Bikuša – ispričao je istoričar.

Pobegao u Južnu Ameriku

S obzirom da se za ove monstuozne zločine brzo pročulo, Perić  1942. godine napušta Livno i odlazi u Tuzlu. Kako se bližio kraj rata, on je shvatio da bi za brojna ubistva mogao da odgovara pa je pobegao u Venecuelu gde je nastavio da radi kao fratar. 

Periću za zločine nikada nije suđeno, a hrvatska istoriografija ga predstavlja kao zaštitnika Srba tokom Drugog svetskog rata. Umro je u Karakasu 1978. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike