Stano: Sve što se juče dešavalo na severu Kosova deo je šire slike odnosa između Beograda i Prištine

14.10.2021

12:15

0

Sve što se juče, ali i prethodnih nedelja dešavalo na severu KiM, samo naglašava potrebu da se nastavi i brzo napreduje u dijalogu Beograda i Prištine, ocenjuje Stano

Stano: Sve što se juče dešavalo na severu Kosova deo je šire slike odnosa između Beograda i Prištine
Peter Stano - Copyright Peter Stano, Youtube printscreen

Portparol EU Peter Stano kaže da kontekst onoga što se juče dešavalo na severu Kosova nije povezan samo sa borbom protiv korupcije, kriminala i šverca, već je deo šire slike odnosa između Beograda i Prištine, gde su se, navodi, jednostrane i nekoordinisane akcije već pokazale kao izuzetno štetne i u suprotnosti sa onim što EU radi na normalizaciji odnosa dve strane.

-Ako jedna strana odluči da nešto uradi na tako specifičnoj teritoriji kao što je sever Kosova i iako nema odgovarajućih dogovora koji mogu da spreče vlasti da sprovode takve akcije, uobičajna praksa je da se blisko koordiniše sa međunarodnom zajednicom, sa KFOR-om, ali i da se obaveste ljudi kako ne bi bili iznenađeni i reagovali na način na koji su juče reagovali, poručio je Stano.

Kosovski mediji u Briselu pitali su portparola EU da objasni jučerašnju poruku visokog predstavnika, Žosepa Borelja, kojom je pozvao na momentalni prekid jučerašnjih akcija policije na severu KiM, koje je Borelj okarakterisao kao ”jednostrane i nekoordinisane”, uz pitanje ”zašto i sa kim kosovska policija mora da se koordiniše” oko borbe protiv šverca.

-Svi znamo da postoji širi značaj onoga što se juče dešavalo na Kosovu i reakcija šefa diplomatije se ne može svesti samo na borbu protiv šverca i kriminala, već na širi simptomatični kontekst koji se ponavlja na ovoj teritoriji Kosova, a to je deo šireg konteksta onoga što Srbija i Kosovo rade u naporima da konačno dođu do zajednički prihvatljivog rešenja za normalizaciju odnosa, odgovorio je Stano.

On podseća da je EU slala iste poruke i nekoliko dana ranije kada je bilo problema oko prelaza na severu KiM i podvlači da se svi jednostrani potezi moraju izbeći kako ne bi dolivali ”ulje na vatru” kad je reč o potencijalnim konfrontacijama i tenzijama između Beograda i Prištine.

-Takvi potezi su u suprotnosti sa onime što mi svi pokušavamo da uradimo, a to je da osiguramo da se problemi kako na severu Kosova, tako i druga pitanja između Srbije i Kosova, rešavaju na koordinisan način u okviru platforme dijaloga kome posreduje EU, rekao je Stano.

Na opasku albanskih novinara da se jučerašnja poruka EU ”značajno razlikuje” od poruke NATO koji konstatuje da je kosovska policija juče radila na ”sprovođenju vladavine prava”, Stano poručuje da niko Briselu nije postavio pitanje u vezi sa izjavom Borelja.

Peter Stano zaključuje da sve što se juče, ali i prethodnih nedelja dešavalo na severu KiM, samo naglašava potrebu da se nastavi i brzo napreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike