Igor Simić: Juče se na severu Kosova pucalo na kuće u kojima su bile bebe, trudnice...

14.10.2021

07:19

0

Autor: J. S. J.

Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi, kaže Igor Simić iz Srpske liste

Igor Simić: Juče se na severu Kosova pucalo na kuće u kojima su bile bebe, trudnice...
Igor Simić - Copyright Kosovo Online

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je jutros mirno u srpskim sredinama na severu Kosova i Metohije, ali da su Srbi uplašeni i besni i da traže zaštitu države Srbije jer, kako kaže, više ne mogu da predvide šta ih čeka i na kakve je akcije spremna Priština. 

 
Simić je rekao da su tokom jučerašnjeg upada do zuba naoružanih specijalaca Rosu u opštinu Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice najdirektnije bili ugroženi životi Srba koji su, kako kaže, goloruki trpeli otvorenu vatru od strane specijalaca. 
 
-Ono što se juče dogodilo je neprihvatljivo i nedozvoljeno. Pucalo se po porodičnim kućama u kojima su bile bebe trudnice, majke... Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi, ne možemo više ni u najgorim scenarijima da predvidimo šta čeka Srbe na KiM - rekao je Simić za TV Prva. 
 
Naveo je da su, samo nekoliko dana nakon što su se jedinice Rosu povukle sa Jarinja i Brnjaka i počela primena potpisanog sporazuma, do zuba naoružani specijalci ponovo upali u srpske sredine pod tobožnjim izgovorom da sprovode akciju u "borbi protiv plazma keksa, koka-kole i fante". 
 
Simić je kazao da se nigde u svetu ne sprovodi inspekcija uz duge cevi i da se nigde demonstranti, kako je Priština predstavila srpski narod, ne razbijaju puščanim mecima. 
 
-Juče nismo videli specijalce sa štitovima kako razbijaju demonstrante, videli smo tone suzavaca, šok bombe i upotrebu vatrenog oružja po golorukom narodu, kazao je Simić. 
 
Naglasio je da su Srbi odlučni da ostanu i opstanu na KiM, a da su od predsednika Aleksandra Vučića i drugih državnih struktura tražili samo jedan odgovor: da li će država da stane u zaštitu svog golorukog naroda ili ne. 
 
-Kako god bilo, moramo da nađemo način kako da branimo svoje porodice i kuće, ali u tome očekujemo podršku naše države i svih struktura, jer ovo je neizdrživo, rekao je Simić. 
 
Dodao je da je jutros mirno na severu KiM, ali da je, kako kaže, tako bilo i juče sve do osam sati, kada su upali specijalci Rosu. 
 
-Ne mogu da kažem da je sve u redu i da li upravo neko iz Prištine šalje specijalce Rosu na goloruk srpski narod. Situacija je mirna, ali tako je bilo i juče dok Rosu nisu upale na sever, tako je bilo i pre 20. septembra dok specijalci nisu došli na Jarinje i Brnjak -kazao je Simić. 
 
Podvukao je da je, što se tiče srpskog naroda, situacija mirna i da je Srbima mir preko potreban, ali da je, kako kaže, potrebno da i Priština prestane sa jednostranim akcijama i sa slanjem do zuba naoružanih specijalaca koji ''podrivaju mir i izazivaju nestabilnost''.
 
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike