Šta stoji iza zabrane Haga da Sreten Lukić daje izjave ili ide na Kosmet?

12.10.2021

18:30

0

Autor: M. I.

Haški dokument o prevremenom puštanju Lukića na slobodu je sačinjen 9. oktobra i u njemu je precizno navedeno pod kojim uslovima ga puštaju na uslovnu slobodu

Šta stoji iza zabrane Haga da Sreten Lukić daje izjave ili ide na Kosmet?
Sreten Lukic profimedia-0016516677 - Copyright Profimedia

Policijski general Sreten Lukić, koji je nedavno pušten na uslovni otpust iz haškog zatvora, dobio je niz strogih mera koje ne sme da prekrši. Tribunal mu je, između ostalog, zabranio komunikaciju s medijima, ali i odlazak na teritoriju Kosova i Metohije. 

Lukić se ovih pravila mora pridržavati sve do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna.

24sedam/Goran Sivački
 

Advokat Toma Fila za 24sedam kaže da su te zabrane sulude, ali da Haški tribunal ima pravo da ih izrekne.

- Oni Lukića šalju na uslovni otpust na kojem će on biti do isteka kazne. Zato oni imaju pravo da izreknu zabrane koje žele. U slučaju da Lukić prekrši bilo koji od tih uslova oni mogu da ga vrate u zatvor – kaže Fila.

Odluku Haškog tribunala za 24sedam prokomentarisao je i predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj.

ATA Images
 

- Lukić je verovatno doveden u takvu situaciju da to mora da prihvati. Pouzdano znam da je bio lošeg zdravstvenog stanja, pa je možda i to uticalo. Moram da istaknem da se on nije loše držao u toku procesa i nije svedočio ni protiv koga – kazao je Šešelj i dodao da Hag nema nikakv legitimitet:

- Oni imaju pravo da rade sve što im padne na pamet. Za njih zakon ne postoji.

Podsetimo, haški dokument o prevremenom puštanju Lukića na slobodu je sačinjen 9. oktobra ove godine i u njemu je  precizno navedeno pod kojim uslovima ga puštaju na uslovnu slobodu.

- Neću razgovarati o svom slučaju, uključujući bilo koji aspekt događaja u bivšoj Jugoslaviji koji su bili predmet mog slučaja, sa medijima, putem društvenih mreža ili sa bilo kim osim mojim pravnim savetnikom koga Mehanizam priznaje, ako ga ima, osim ako predsednik (Haškog tribunala) to nije unapred posebno odobrio. Neću davati nikakve izjave u kojima se negiraju zločini za koje je Haški tribunal bio nadležan, a za koje Mehanizam zadržava nadležnost, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji - neke su od stavki na koje je Lukić pristao.

Među tačkama je i zabrana komunikacije sa svedocima i žrtvama koji su svedočili u njegovom i drugim haškim predmetima.

AP Photo/Peter Dejong
 

Takođe je dokumentom potvrdio i da ni pod kakvim okolnostima neće posetiti teritoriju Kosmeta.

- Ni pod kojim okolnostima neću, direktno ili indirektno, javno izraziti slaganje sa veličanjem lica koja je osudio MKSJ ili Mehanizam, niti ću na bilo koji način doprineti veličanju tih lica, navodi se u dokumentu.

U slučaju da u međuvremenu menja adresu stanovanja u Srbiji, on se obavezao da to haškom sudu prijavi u roku od najviše 14 dana, kao i da u slučaju bilo kakvog putovanja van Srbije o tome najpre mora da obavesti taj sud, pa tek, ako dobije odobrenje, može da putuje.

- Sve vatreno i drugo oružje za koje je potrebna dozvola pohraniću kod organa vlasti Srbije, neću kupovati, posedovati, upotrebljavati niti rukovati bilo kakvim vatrenim oružjem ili drugim oružjem za koje je potrebna dozvola, navodi se u dokumentu koji je potpisao Lukić.

Podsetimo, u oktobru 2003. Haški tribunal podigao je protiv Lukića optužnicu koja ga je teretila za navodne ratne zločine počinjene na KiM tokom 1999. Od aprila 2005. nalazio se u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na kaznu od 22 godine zatvora, koja je 23. januara 2014. smanjena na 20 godina zatvora. Pre dve godine je izdržao dve trećine kazne, ali je predsednik Mehanizma u Hagu sve dosad ignorisao njegov zahtev za puštanje na uslovnu slobodu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike