General Sreten Lukić pušten na slobodu!

10.10.2021

12:38

0

Autor: I. P.

On je noćas došao kući u Beograd

General Sreten Lukić pušten na slobodu!
Sreten Lukic profimedia-0016516677 - Copyright Profimedia

Policijski general Sreten Lukić pušten je iz zatvora u Ševeningenu.

On je noćas došao kući u Beograd, javljaju Novosti.

On je još pre dve godine izdržao dve trećine kazne, ali je predsednik Mehanizma u Hagu ignorisao njegov zahtev za puštanjem na uslovnu slobodu.

Generala Lukića, koji je za vreme rata na Kosovu bio načelnik Štaba MUP Srbije, Tribunal je 2014. pravosnažno osudio na 20 godina zatvora.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom 2013. Lukić je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Profimedia
Nebojša Pavković; Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić, Sreten Lukić, Nikola Šainović, Vladimir Lazarević

 

Zajedno sa Lukićem, pravosnažno su 2014. bili osuđeni i bivši potpresednik vlada SRJ Nikola Šainović na 18 godina zatvora i bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković na zatvorsku kaznu od 22 godine.

Oni su presudom bili označeni kao kao ključni učesnici "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila - kako je tvrdila i optužba - "promena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole" nad pokrajinom.

Ratnom komandantu Prištinskog korpusa generalu Vladimiru Lazareviću, Tribunal je zbog pomaganja i podržavanja zločina na Kosovu tada izrekao kaznu od 14 godina zatvora, a načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđen je na kaznu od 15 godina zatvora.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivice posle prvostepenog suđenja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike