“Đinđić mi je javio da će ga uhapsiti, proslavili smo uz vino”: Karla del Ponte otkrila kako je teklo izručivanje Miloševića Hagu

03.10.2021

06:30

0

Autor: M. I.

Bilo je važno da vlasti Srbije uspostave kontakt s nama kako bismo mogli da stupimo u vezu sa NATO i vidimo kako će se to obaviti, rekla je Delponteova

“Đinđić mi je javio da će ga uhapsiti, proslavili smo uz vino”: Karla del Ponte otkrila kako je teklo izručivanje Miloševića Hagu
Copyright Profimedia

Kada je bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević 2001. prebačen u Hag, rukovodeći ljudi Tribunala slavili su uz vino, otkrila je svojevremeno nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Ona je, u jednom svom intervjuu, detaljno opisala kako je tekla operacija prebacivanja Miloševića u Hag 28. i 29. juna 2001. godine.

Slobodan Milošević, TV Palma printscreen
 

- Bilo je važno da vlasti Srbije uspostave kontakt s nama kako bismo mogli da stupimo u vezu sa NATO i vidimo kako će se to obaviti. Naravno, sve vreme operacija je čuvana u potpunoj tajnosti. Ali bili su to vrlo napeti trenuci jer se do poslednjeg časa, dok on stvarno nije bio u helikopteru, nije znalo da li će operacija uspeti. Moglo se, na primer, dogoditi da odbije da uđe u helikopter. Bilo smo, dakle, u telefonskom kontaktu sa Beogradom, a tamo su bili i naši ljudi, koje smo poslali da prate šta se događa. I sve je dobro prošlo - otkrila je Del Ponteova.

Ona je opisala i kakvo je raspoloženje vladalo u Tribunalu pošto je u pritvorsku jedinicu smešten Milošević. 

- Sećam se da smo bili u Tribunalu i slavili. Otvorili smo flašu crnog vina, koje čak nije bilo ni dobro, moram priznati, i pili smo iz papirnih čaša. Bio je to, na izvestan način, trenutak olakšanja nakon velikog posla koji smo obavili - navela je Del Ponteova.

Đinđić je obavestio

Nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala je otkrila i da je dan pre Miloševićevog hapšenja bila u Skoplju, te da je sve vreme bila na vezi s tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

Profimedia
 

- On me je pozvao i rekao da šalje jednog svog pomoćnika da mi prenese novosti. Došao je iste večeri i rekao mi: "Sutra ćemo uhapsiti Miloševića." Sećam se da mi je rekao da za to zna samo troje ili četvoro ljudi, ali da će stvar biti obavljena - rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike