Lukić na slobodi pod strogim uslovima: Hag mu zabranio da komunicira s medijima i da ide na Kosovo i Metohiju

12.10.2021

08:08

0

Autor: I. P.

Policijski general, koji je na uslovnom otpustu, mora da se drži jasnih pravila koja je predložio Tribunal, a na koja je on, svojim potpisom, pristao

Lukić na slobodi pod strogim uslovima: Hag mu zabranio da komunicira s medijima i da ide na Kosovo i Metohiju
AP Photo/Peter Dejong

Policijski general Sreten Lukić, koji je 9. oktobra stigao u Srbiju iz haškog zatvora, nalazi se na uslovnom otpustu uz niz strogih mera koje ne sme da prekrši.

Između ostalog, Tribunal mu je zabranio komunikaciju s medijima, ali i odlazak na teritoriju Kosova i Metohije. On se pravila mora pridržavati sve do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna.

Haški dokument o prevremenom puštanju Lukića na slobodu, je sačinjen 9. oktobra ove godine, i u njemu je vrlo precizno navedeno pod kojim uslovima ga puštaju na uslovnu slobodu, prenosi Kurir.

- Neću razgovarati o svom slučaju, uključujući bilo koji aspekt događaja u bivšoj Jugoslaviji koji su bili predmet mog slučaja, sa medijima, putem društvenih mreža ili sa bilo kim osim mojim pravnim savetnikom koga Mehanizam priznaje, ako ga ima, osim ako predsednik (Haškog tribunala) to nije unapred posebno odobrio. Neću davati nikakve izjave u kojima se negiraju zločini za koje je Haški tribunal bio nadležan, a za koje Mehanizam zadržava nadležnost, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji , neke su od stavki na koje je Lukić pristao.

Među tačkama je i zabrana komunikacije sa svedocima i žrtvama koji su svedočili u njegovom i drugim haškim predmetima.

Takođe je dokumentom potvrdio i da ni pod kakvim okolnostima neće posetiti teritoriju Kosova.

- Ni pod kojim okolnostima neću, direktno ili indirektno, javno izraziti slaganje sa veličanjem lica koja je osudio MKSJ ili Mehanizam, niti ću na bilo koji način doprineti veličanju tih lica, navodi se u dokumentu.

U slučaju da u međuvremenu menja adresu stanovanja u Srbiji, on se obavezao da to haškom sudu prijavi u roku od najviše 14 dana, kao i da u slučaju bilo kakvog putovanja van Srbije o tome najpre mora da obavesti taj sud, pa tek, ako dobije odobrenje, može da putuje.

- Sve vatreno i drugo oružje za koje je potrebna dozvola pohraniću kod organa vlasti Srbije, neću kupovati, posedovati, upotrebljavati niti rukovati bilo kakvim vatrenim oružjem ili drugim oružjem za koje je potrebna dozvola, navodi se u dokumentu koji je potpisao Lukić.

Podsetimo, u oktobru 2003. Haški tribunal podigao je protiv Lukića optužnicu koja ga je teretila za navodne ratne zločine počinjene na KiM tokom 1999. Od aprila 2005. nalazio se u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na kaznu od 22 godine zatvora, koja je 23. januara 2014. smanjena na 20 godina zatvora. Pre dve godine je izdržao dve trećine kazne, ali je predsednik Mehanizma u Hagu sve dosad ignorisao njegov zahtev za puštanje na uslovnu slobodu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi