“Oslobodili su osvedočenog ubicu, neka to pričaju deci i unucima”: Ovako je Zoran Stanković komentarisao presudu Oriću

05.10.2021

13:25

0

Autor: M. I.

Stanković je kazao da o Orićevim zločinima svedoči masa dokumenata, fotografija i obdukcionih nalaza

“Oslobodili su osvedočenog ubicu, neka to pričaju deci i unucima”: Ovako je Zoran Stanković komentarisao presudu Oriću
zoran stanković naser orić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Profimedia

Patolog Zoran Stanković, koji je danas preminuo, u svojoj bogatoj karijeri vršio je veliki broj obdukcija, a bio je uključen i u preglede žrtava ratova devedesetih. Između ostalog on je vršio obdukciju tela žrtava komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića.

Posle Orićevog oslobađanja, Stanković je poručio da “oni koji su oslobodili krivice osvedočenog ubicu, čoveka koji je ubijao nemoćne, stare i iznemogle ljude, neće imati miran san do kraja života”.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Strašno je mnogo dokumenata koji svedoče o njegovim zločinima, a prokazalo se, po ko zna koji put, da je politika iznad istine, i to je nešto što je sramota za ljudski rod. Ali, ono što je jako bitno - neka tu ružu neguju u svom vrtu oni koji su ga oslobodili – rekao je tada Stanković.

On je napomenuo da je broj žrtava za čije je ubistvo Orić danas oslobođen odgovornosti u Sudu BiH znatno manji od stvarnog broja ljudi koje je ubio ili njihovo ubistvo naredio.

Stanković je kazao da o Orićevim zločinima svedoči masa dokumenata, fotografija i obdukcionih nalaza, među kojima su oni koje je prikazao na suđenju u Sarajevu, o ubistvu komandira stanice policije iz Bratunca Milutina Miloševića, čije je telo pronađeno u Sandićima.

- On je zadobio povredu u vidu ustrelne rane u predelu leđa. Taj projektil, koji smo pronašli u telu, ukazuje da ga je upucao neko ko je pripadao komandnim strukturama, pošto se radi o pištoljskom metku. Dok je ležao na zemlji prišao mu je neko drugi i udario ga tupim predmetom u predelu lica, razorio kosti lica, krova i baze lobanje i on je zbog toga umro - rekao je Stanković.

Hag sklonio dokumentaciju koja dokazuje zločine

On je dodao da je mnogobrojna dokumentacija o Orićevim zločinima bila dostavljena i Haškom tribunalu, koji se, kako je naveo, "pravio nevešt, da ne poseduje tu dokumentaciju, a u stvari je tu dokumentaciju faktički sklonio".

Stanković je ukazao da su "brojni nalazi dostavljeni ne samo Haškom tribunalu nego i institucijama koje se bave prikupljanjem podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava, a da ne govorimo o ljudima, koji su izgubili cele porodice".

- Kao što je dečak iz Skelana kome su ubijeni otac, majka, sestra i baka, koje smo našli i koji su ubijeni na monstruozan način. Tu su i dečaci porodice Dimitrijević od pet i sedam godina. To su uradile te oružane formacije Nasera Orića. Tu je i mali Slobodan Stojanović, koga je ubila Elfeta Veseli - rekao je Stanković.

“Oni koji su oslobodili Orića će imati šta da pričaju deci i unucima”

Patolog je ocenio da će oni koji su oslobodili takvog čoveka "imati svoju priču i moći će da pričaju svojoj deci i unucima, ali će zato i drugi pričati o njima kao o ljudima koji su oslobodili osvedočenog ubicu i čoveka koji je učinio mnogo zla ljudima koji žive na tom prostoru".

Profimedia
 

- Imao sam prilike da budem u istoj prostoriji kada je bilo suđenje pred sudom u Sarajevu kao svedok-ekspert i mogu da kažem da sam se osećao neprijatno, ne zbog toga što se eventualno plašim njega ili njemu sličnih, nego sam se osećao neprijatno da sa jednim takvim čovekom budem u istoj prostoriji, a kamoli da imam neki bliži kontakt - rekao je Stanković.

Propusti kod obdukcije tela iz Srebrenice

Zoran Stanković se svojevremeno pojavio i pred Haškim tribunalom na suđenju Ratku Mladiću, gde je, kao veštak odbrane za sudsku medicinu, osporavao je nalaze patologa koji su obducirali tela iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995.godine.

Suština njegovih prigovora na rad obducenata bila je da oni nisu mogli sa potpunom sigurnošću da utvrde uzrok smrti zato što nije bilo dovoljno mekog tkiva na većini tela, koja su pronađena "skeletizovana" ili "saponifikovana". Kod takvih posmrtnih ostataka, po Stankoviću, ne može se utvrditi da li su povrede nastale za života žrtve ili kada je ona već bila ubijena.

Youtube/MNA Agency
 

- Mogu se izložiti samo pretpostavke o uzroku smrti, ali se ne može govoriti sa sigurnošću. U obdukcionom zapisniku može se navesti da su određene povrede mogle dovesti do smrti. Ne može se samo obdukcijom odrediti uzrok smrti, ali se na osnovu nađene, na primer, prostrelne rane može zaključiti da je to moglo uzrokovati smrt - rekao je Stanković.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija da li bi patolog koji pronađe rupu od metka u lobanji žrtve mogao da zaključi da je to uzrok smrti, Stanković je odgovorio potvrdno, ali uz rezervu. Rekao je da je u svojoj praksi naišao na slučajeve kada je žrtvama u glavu bilo pucano pošto su već bile mrtve.

Smrt mogla da nastupi tokom više nedelja i meseci

Patolozima čije je nalaze u dokaze uvelo Tužilaštvo, Stanković je zamerio i što su postavljali "dijagnozu" da li su rane bile ustrelne ili nanete eksplozivom, a da te rane u zapisnicima nisu podrobno opisali.

- Dijagnoza bez opisa povreda tokom obdukcije je - neprihvatljiva. Ja nemam pravo da osporavam taj njihov nalaz, ali on se ne može proveriti bez opisa povreda - rekao je Stanković.

On je dozvolio da je "smrt tih osoba mogla da nastupi u različitim vremenskim periodima", tokom "više nedelja i meseci", na osnovu činjenice da su tela ekshumirana iz iste grobnice bila u različitim fazama raspadanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike