Zvaničnici odmah reagovali na postizanje dogovora u vezi sa situacijom na severu Kosova

30.09.2021

13:04

0

Postizanje dogovora naišlo je na brojne pozitivne reakcije međunarodne zajednice

Zvaničnici odmah reagovali na postizanje dogovora u vezi sa situacijom na severu Kosova
jarinje dokument sporazum - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Posle dva dana pregovora u Briselu, postignut je dogovor o ”deeskalaciji” na severu Kosova.

Sporazum podrazumeva povlačenje snaga kosovske policije paralelno sa srpskim barikadama i to 2. oktobra počev od osam sati ujutru, Naredne dve nedelje Kfor će rasporediti svoje patrole na administrativnim prelazima. 

Od 4. oktobra od 8 časova ujutru počeće da se primenjuje režim nalepnica za registarske tablice kao privremena mera dok se ne dođe do trajnog rešenja. Takođe, previđeno je i formiranje Radne grupe, čiji je zadatak da nađe trajno rešenje za registarske tablice.

Postizanje dogovora naišlo je na brojne pozitivne reakcije međunarodne zajednice.

EU je pozdravila ishod razgovora i pozvala na primenu svih do sada postignutih sporazuma, sa posebnim osvrtom na formiranje Zajednice srpskih opština.

 

 

-Tokom današnjih pregovora, posrednik EU je primio k znanju zabrinutost koju je iznela beogradska strana u vezi sa neformiranjem Asocijacije/zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i nepostojanjem panela sa većinom kosovskih Srba u Apelacionom sudu u nedavnom slučaju. Posrednik poziva obe strane da primene sve ranije dogovore, navodi se u saopšetnju Evropske službe za spoljne poslove.

Dodaje se da će se EU, kao posrednik u dijalogu, pozabaviti svim otvorenim pitanjima koja proizilaze Briselskog sporazuma, što će biti prioritet na jednom od sledećih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

 

Vučić: U centralnoj Srbiji ostaju stikeri za tablice RKS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da kada je pitanju ulazak vozila sa KiM u centralnu Srbiju ostaje isti režim, što znači da se uvek stavljaju stikeri za tablice RKS, a da pri ulasku na Kosovo našim ljudima neće biti skidane tablice i stavljane probne, već stikeri preko amblema. "Ne možemo da pustimo i kažemo da postoji republika Kosovo sa grbom, na to stavljamo stiker. Prilikom ulaska na Kosovo neće skidati naše tablice niti će davati probne RKS, nego će preko naših stavljati stiker. To je jedino što se menja, objasnio je Vučić.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozdravio je dogovor koji su postigli glavni pregovarači Beograda i Prištine i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak o prekidanju tenzija na severu KiM

-I Srbija i Kosovo bi sada trebalo da se konstruktivno angažuju u dijalogu i naprave brzi napredak u normalizaciji odnosa, napisao je Borelj na Tviteru.

Predsednica EK Ursula fon der Lajon pozdravila je sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

-Ovo je vrlo pozitivan razvoj situacija nakon mojih sastanaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem. U pitanju su dobre vesti za ceo region. Dijalog sada mora da se nastavi, poručila je lajen sa Tviter naloga.

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri takođe je pozdravio postizanje dogovora u Briselu o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije.

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY
 

-Odlične vesti! Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog, naveo je Godfri na Tviteru.

Godfri je, uz to, postavio objavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je prethodno saopštio da je postignut dogovor u dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

Otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Prištini Nikolas Ðakobe takođe je čestitao Beogradu i Prištini na postizanju dogovora oko registarskih tablica u Briselu.

-Divne vesti iz Brisela, napisao je Ðakobi dodajući da je ovo primer kako ponovno angažovanje u sporazumu može da pruži prave i trajne beneficije za obične građane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike