Nedelja usred srede: Srbi slave Vidovdan, srpska vojska pokazala moć, košarkašice na krovu Evrope

30.06.2021

18:54 >> 19:01

0

Slučaj Petnice i dalje potresa zemlju, direktor te institucije podneo je ostavku

Nedelja usred srede: Srbi slave Vidovdan, srpska vojska pokazala moć, košarkašice na krovu Evrope
Copyright 24sedam/K. Mihajlović, G. Sivački, Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije, Darimir Banda

Da Srbi ne mogu ni veliki praznik Vidovdan da obeleže u miru na KiM, pokazuju sporadični incidenti tokom kojih su pripadnici kosovske policije zaustavljali, legitimisali i pretresali Srbe. Ipak, sve je na kraju prošlo kako dolikuje, osim što je jedan crnogorski državljanin završio u pritvoru štiteći monahinju od policajaca.

Nedelju za nama obeležili su i snimci nasilja nad ženama. Ono što još više zabrinjava jeste činjenica da gotovo niko nije reagovao da spreči to nasilje, koje se odvijalo pred brojnim svedocima.

Celu zemlju potresla je vest o pogibiji četvorice mladića u Nemačkoj. Oni su danas sahranjeni, a njihov rodni Aleksinac zavijen je u crno.

Stigle su nam i dobre vesti – Željko Obradović se vratio u Partizan, a košarkašice na evropski tron!

Incidenti i na Vidovdan

Proslavljajući Vidovdan Srbi su se okupili na Gazimestanu 28. juna. Patrijarh srpski Porfirije, služeći pomen kosovskim junacima, rekao je da je “Kosovo dom svih Srba, ma gde se nalazili” i da se svi, kada tamo dođu, osećaju kao kod kuće.

“Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su nam put kojim treba da idemo”, rekao je patrijarh obraćajući se okupljenim građanima.

Pomen, naravno, nije mogao da prođe bez incidenata sa kosovskom policijom koja je na putu ka Gazimestanu, pod punom ratnom opremom, zaustavljala Srbe i pretresala. I našu reportersku ekipu je zadesila ista sudbina.

Policija nije prezala da se ostrvi i na jednu monahinju, koju je pokušao da odbrani državljanin Crne Gore, a on je zbog toga priveden i danas mu je određen pritvor od 30 dana.

pročitajte još

Gotovo u isto vreme, svoju ličnu dramu doživljava Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Ðakovici.

Dragica Gašić (60), od kada se pre dvadesetak dana vratila u ovaj grad na Kosovu i Metohiji, neprestano je na meti albanskih ekstremista, ali i nevladinih organizacija iz tog grada, koji hoće da je proteraju sa kućnog praga.

Lome joj prozore na stanu i uznemiravaju noću. Čak i kada su obezbeđena nova blindirana vrata za njen stan, lokalna policija nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu.

Zbog njenog povratka 11 albanskih nevladinih organizacija pisalo je peticiju da se Dragica Gašić protera iz Đakovice, a organizovali su i proteste ispred njene zgrade.

Vojska pokazala snagu na Pešteru

Više od 2.300 pripadnika Vojske Srbije demonstriralo je na Pešteru u okviru vežbe “Munjeviti udar” svu snagu kroz združenu vežbu, najveću koja se izvodi u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Vežba je počela još 15. juna, po naređenju predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića, a sa proverom borbene gotovosti komandi i jedinica.

Žene žrtve nasilnika

Srbiju je zaprepastio snimak sa Ade Ciganlije na kojoj Nikola V. (24), zlostavlja ženu, juri je po plaži i udara nogom u glavu. On je, brzom reakcijom nadležnih ubrzo priveden i određen mu je pritvor. Za razliku od izjave u policiji gde se branio ćutanjem, u tužilaštvu je priznao nasilje nad partnerkom. Snimak na kojem se vidi kako muškarac juri devojku, fizički joj preti i na kraju šutira svedoči i da su ljudi okolo nemo i hipnotisano gledali šta se dešava, te je samo jedan čovek ustao u odbranu devojke.

Printscreen

I samo što je ovaj slučaj dobio epilog, osvanuo je još jedan snimak na kojem A.K. (24) iz Beograda, šutira svoju devojku na parkingu na Voždovcu u stomak. On je takođe priveden nakon što je snimak objavljen i priznao je da je devojku udario, pravdajući se da je “nije tako jako udario”.

Četvorica Srba poginula u Nemačkoj

Četvorica Aleksinčana nastradala su u saobraćajnoj nesreći 22. juna u Nemačkoj, a danas su sahranjeni nakon što su njihova tela prebačena u Srbiju. 

Oni su nastradali kada je vozilo marke BMV, kojim je upravljao Nikola Stanković (30) iz Aleksinca, iz nepoznatih razloga udarilo u šleper mađarskih registracija. Sa Nikolom su nastradali i Milan Lepojević (27) iz aleksinačkog sela Lužana, njegov komšija Srđan Asanović i Miloš Utković (33) iz Moravca.

Slučaj Petnice potresa zemlju

pročitajte još

U istraživačkoj stanici “Petnica” počela je istraga seksualnog zlostavljanja maloletnica koje su pohađale kurseve u toj ustanovi. Direktor Istraživačke stanice Nikola Božić, povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje, rekao je da se nada da će žrtve dobiti satisfakciju za preživljeno i da će vinovnici ubrzo biti kažnjeni.

U međuvremenu, Božić je podneo ostavku na tu funkciju. On je naveo da će “Petnicom” do imenovanja novog direktora upravljati Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević.

Nikola Božić, direktor Istraživačkog centra “Petnica”, Printscreen/YouTube

Podsetimo, nedeljnik “Vreme” objavio je ispovesti pet žrtava koje su od 2003. do 2014. godine doživele seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici “Petnica”.

Navedeno je da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, a metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnje…

pročitajte još

Prva beba iz epruvete danas ima 34 godine i zove se Miloš

Tog 27. juna 1987. godine u beogradskom GAK „Narodni front“, carskim rezom na svet je došla prva beba iz epruvete u bivšoj Jugoslaviji. U sali su tog dana bili prof. dr Milenko Proročić, sada pokojni prim. dr Spaso Anđelić i pokojni prof. dr Željko Živanović, prof. dr Mirsanda Stanić i drugi članovi ekipe.

24sedam/Profimedia

Carskim rezom, Vranjanka Slavica Trajković na svet je donela zdravog dečaka Miloša. Prvim udahom direktno je ušao u istoriju, jugoslovenske ali i svetske medicine, jer je rođen samo devet godina posle rođenja prve bebe začete na isti način u svetu.

Košarkašice na krovu Evrope

Najbolje srpske košarkašice popele su se na evropski tron i posle pobede protiv Španije u četvrtfinalu, Belgije u polufinalu te Francuske u finalu, naše zlatne devojke dočekali su ovacijama građani ispred Starog dvora u Beogradu.

Izlazak zlatnih devojaka na balkon gradske skupštine, navijači su pozdravili gromoglasnim aplauzima, povicima “šampioni, šampioni”, a najveće ovacije dobile su Sonja Vasić, MVP turnira i članica idealne petorke turnira, i selektorka Marina Maljković.

“Ovo je moj zlatni Vidovdanski tim. Ove devojke su uzor našoj deci. Srećan vam Vidovdan, zemaljska Srbija je pobedila na Vidovdan”, rekla je Maljkovićeva posle čega su i navijači i košarkašice zajednički otpevali pesmu “Vidovdan”.

pročitajte još

Obradovićev povratak u Partizan

Željko Obradović je ponovo u Partizanu i tim potezom obradovao je naciju. Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović i sportski direktor Zoran Savić predstavili su Željka Obradovića, tačnije, čestitali su mu povratak na klupu kluba sa kojim je bio prvak Evrope.

24sedam/Goran Sivački

“Povratak Željka Obradovića u klub posle 30 godina znači novu epohu za Partizan. Njegov povratak dosta znači Partizanu, ali i Srbiji u kojoj je košarka značajan segment života. Od današnjeg dana u našoj košarci ništa neće biti isto”, kazao je Mijailović.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike